Zbog ranije donesene mjere zabrane kretanja od 21 sat navečer do 5 sati ujutro na području Federacije BiH, vjernici za sada neće moći u džamijama klanjati teraviju, kao ni sabah-namaz.

Kako je za Anadoliju potvrđeno iz Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, teravih-namaz kao i sabah-namaz će se klanjati u skladu s ranije donesenom mjerom, što znači da će džematu prisustvovati samo imami i članovi džematskih odbora.

Kako je rečeno u Muftijstvu bihaćkom, teravih-namaz u džematima na području entiteta RS će se održavati u skladu s važećim mjerama, uz prisustvo vjernika. Zbog policijskog sata u Federaciji BiH, do donošenja nove odluke, džematu će prisustvovati imami i članovi džematskih odbora.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović ranije je donio Instrukciju o organizaciji vjerskih aktivnosti u vanrednim okolnostima za vrijeme mjeseca ramazana ove godine, u kojoj je istaknuto da će se sve vjerske aktivnosti u ramazanu biti isključivo organizirane u skladu sa preporukama organa Islamske zajednice i nadležnih državnih organa.

Tako će na području Federacije BiH za sada vjernici u džamijama moći obavljati dnevne namaze i to u skladu s poštivanjem svih postojećih mjera. Zbog mjere zabrane kretanja, teraviju i sabah-namaz, prema ranije objavljenoj instrukciji, mogu obavljati samo imam, mujezin i članovi džematskog odbora.

U međuvremenu, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo uputilo je zahtjev Federalnom ministarstvu zdravstva da razmotri mogućnost pomjeranja policijskog sata na 23 sata kako bi vjernici mogli obaviti vjerske obrede, konkretnije teraviju i sabah-namaz.

S obzirom na to da na području bh. entiteta RS nema zabrane kretanja, vjernici će moći klanjati teraviju uz poštivanje mjere ograničenog broja vjernika u molitvenim prostorima.