Izloženi radovi, nastali u periodu od 1999. do danas, pripadaju ciklusu "Stradanja", koji je preteča i priprema za radove Apokalipse 1, 2 i 3, kao i rada koji je u završnom procesu nastajanja na temu: "Raj, Dženet-Pakao, Džehenem".

- Ciklus "Stradanja" još nije završen. Nastao je na pronađenim kartonima u međunarodnoj likovnoj koloniji Počitelj i nagorjelim ostacima spaljenih objekata, odnosno urbicida širom naše države. I evidencioni kartoni i spaljeni elementi su likovno tretirani sa istim ciljem tj. da se ne zaboravi i da se pamti. Konkretno, moj cilj je da ih likovno tretiram i pripremim, produžim vijek trajanja i nekadašnju upotrebnu namjenu uvedem u galerije i muzeje. Da im dam estetsku dimenziju koja će edukativno djelovati na buduća pokoljenja – kazao je Hodžić.

Radovi su izlagani u desetak država i nalaze se u mnogim kolekcijama i galerijama u BiH i inostranstvu. Nagrađeni su na izložbi crteža u Mostaru i na godišnjoj izložbi u Collegium artisticum.

- Crteži su nedavno izloženi u galeriji Općine Novi Grad, a sada sam ih izložio sa objektima kao u Njemačkom gradu Erlangenu, gdje sam dobio sjajne kritike i zamoljen da se izložba produži zbog velikog interesa publike. Moj likovni put je stalno putovanje i traženje novih izazova i istraživanja. To je put pun zamki i izazova. Ponekad milokrvan i mio, a ponekad težak, naporan i neda da se diše, davi. No to je moj izbor, moj kofer koji dobrovoljno nosim i sa čime se ponosim.

Još da dodam. Prostor galerije škole primijenjenih umjetnosti je jedan od najljepših u Sarajevu. Moji radovi u njemu su dobili novu dimenziju i novi ubjedljiviji izraz. Ako tome dodam ljubaznost direktorice mlade darovite skulptorke Elme Avdić, kustosa sjajnog grafičara Borisa Čistopoljskog i organizatora Festivala Sarajevska zima Ibrahima Spahića, onda je moje zadovoljstvo potpuno - istakao je Hodžić.

Na svom likovnom putovanju imao je 83 samostalne i 587 grupnih izložbi.

- Ali ovo je prava izložba gdje se nisam oznojio – dodao je Hodžić.

Džeko Hodžić rođen je 1950. godine u Godijevu u Bihoru, sjevernom dijelu Crne Gore koji pripada Sandžaku. Umjetničku školu u Peći završava 1970. godine, a 1977. Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Dobitnik je brojnih nagrada među kojima su i nagrade Udruženja likovnih umjetnika BiH za crtež, "Grand Prix" ULUBiH, Srebrena nagrada Univerziteta Sarajevo, Nagrada grada Wasserburga, Njemačka, Specijalna diploma za razvoj likovne kulture…