open-navfaktor-logo
search
Direktor Rođenih
Džemil Šoše o sastanku sa predsjednikom FSBiH: Vico Zeljković došao na noge Veležu
Fudbaleri Veleža sjajno su ušli u proljetni dio sezone. U 20. kolu savladali su Željezničar sa 2:0, a potom su u prvom meču četvrtfinala Kupa BiH bili bolji od Širokog Brijega (4:0).
04.03.2022. u 16:00
get url
text
get url
text

Među navijačima su porasle ambicije i svi se nadaju plasmanu u Evropu, a možda i osvajanju najmasovnijeg takmičenja u našoj zemlji, što bi bio prvi trofej nakon 35 godina posta. Svjesni su i u Upravi kluba da to nije nemoguća misija.

- Uz dobre igre i rezultate, od takvih želja i ambicija se jednostavno ne može pobjeći. Izlazak u Evropu, preko Kupa ili kroz prvenstvo, definitivno jeste naša želja. Velež je klub koji u svaku sezonu mora ulaziti s visokim ambicijama i s namjerom da izbori plasman u evropska takmičenja.

VEZANI TEKST - Vico Zeljković na turneji po Antalyji: Posjetio je i bazu Veleža

Tako je i ove sezone, uprkos teškoćama kroz koje smo prošli na njenom otvaranju. A što se Kupa tiče, naravno da jako raduje činjenica da smo prvu utakmicu četvrtfinala protiv Širokog Brijega odigrali jako dobro i zabilježili odličan rezultat, koji bi nam, ako ne dopustimo sebi nikakvo opuštanje, trebao osigurati ulazak u polufinale. A onda, naravno, želimo napraviti i korak dalje. Koliko krupan korak, vidjet ćemo - kazao je direktor Džemil Šoše u razgovoru za klupsku internet stranicu.

Šoše je govorio i o odnosu Veleža i Fudbalskog saveza BiH. Sastanci čelnika kluba sa predsjednikom Saveza Vicom Zeljkovićem izazvali su dosta medijske pažnje i različitih komentara.

- Da, u javnosti zaista postoje podijeljenja mišljenja kad je riječ o našim sastancima sa čelnicima FSBiH. Naravno, nemam nikakav problem s tim da se nekome, zbog ovoga ili onoga, ne sviđaju određene odluke i potezi Uprave. Uostalom, možda se ni moji lični stavovi i emocije ne poklapaju uvijek s potezima koje vučem kao direktor kluba. A posmatrano s pozicije koju obavljam, ti sastanci su se morali desiti, koliko god nam lično to bilo ili ne bilo mučno, ako će Velež od toga imati neke koristi.

A u konkretnom slučaju, imalo smo situaciju da na našu utakmicu u Antalyji dođe predsjednik FSBiH i pozove nas na sastanak, a pritom nam jasno kaže da, kao svojevrsnu čestitku za zlatni jubilej kluba, Savez namjerava Veležu dati prioritet u UEFA-inom projektu modernizacije terena na našim stadionima. Riječ je o izgradnji terena s hibridnom travom, projektu vrijednom 1,2 miliona eura.

VEZANI TEKST - Rek'o pa porek'o: Gdje su hibridni tereni, Vico Zeljkoviću?

Šta god neko privatno mislio, bilo bi nemoralno i nepošteno prema Veležu ne otići na takav jedan sastanak. Smatrao sam da moram prisustvovati takvom sastanku i pokušati učiniti ono što je u datom trenutku najbolje za FK Velež - kazao je Šoše za fkvelez.ba, dodavši:

- Riječ je o UEFA projektu modernizacije fudbalskih terena u BiH, u sklopu kojeg bi 12 stadiona trebalo dobiti nove travnjake. Dakle, nije to ničija privatna stvar niti nešto što se može raditi kako se kome prohtije.

Pritom treba napomenuti da u realizaciji projekta moraju s dijelom sredstava, a riječ je o 20 posto od ukupne vrijednosti, učestvovati i lokalna zajednica i sam klub, tako da se lako može desiti da, na kraju, samo dva-tri kluba budu zainteresovana za projekat, odnosno da budu u stanju odgovoriti na sve zahtjeve.

Treba imati na umu i to da samo održavanje takvog terena košta stotinjak hiljada maraka godišnje. Zato ne treba čuditi ako bude klubova koji igraju našu Premijer ligu, a koji će odbiti realizaciju projekta kada im bude ponuđena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.