open-navfaktor-logo
search
Rudari čekaju plaću
Džindić će danas na poziv sindikata održati sastanak s ciljem deblokade RMU Zenica
Ministar industrije, energije i rudarstva Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Džindić prihvatio je poziv Saveza samostalnih sindikata radnika rudnika FBiH da danas tokom dana sazove sastanak svih aktera koji mogu pomoći u deblokadi računa Zavisnog društva Rudnici mrkog ulja Zenica - potvrdio je Feni predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić. 
03.04.2023. u 11:18
get url
text
get url
text

Sastanku bi trebali prisustvovati predstavnici menadžmenta vladajućeg društva Elektroprivreda BiH te ZD RMU Zenica te gradonačelnik Grada Zenica Fuad Kasumović, koji je sredinom prošlog mjeseca zbog duga zeničkog rudnika za zatezne kamate u iznosu oko 3.000.000 KM, ponovo blokirao račun tog preduzeća.

- Ministar Džindić prihvatio je zahtjev krovnog sindikata rudnika FBiH te će danas u 13 ili 14 sati moderirati sastankom na koji će biti pozvani svi akteri koji mogu pomoći u rješenju ove situacije. Ministar je tražio da sastanku prisustvujemo i ja te moj kolega iz Sindikata ZD RMU Zenica Elvedin Avdić, što smo i prihvatili. Nama je manje bitno da li će sastanak biti u 13 ili 14 sati, bitno je da se postigne dogovor te da se deblokira račun zeničkog rudnika kako bi radnici dobili plaće, a onda da se obnovi i proizvodnja - ističe Husić, koji se nada da će se svi pozvani akteri i odazvati današnjem sastanku te da će dogovor biti postignut.

Zenički rudari okupili su se jutros na prozivci u svojim pogonima te čekaju ishod sastanka, ali još nisu obnovili proizvodnju. Rudari su u radnički neposluh stupili 24. marta, a od ponedjeljka, 27. marta do četvrtka navečer 15-ak članova Sindikalnog odbora ZD RMU Zenica štrajkovalo je i glađu u svojim prostorijama u Domu rudara.

Prošlog utorka, 28. marta održan je i prvi protest pred zgradom ZD RMU Zenica te Gradskom upravom Grada Zenica, a u srijedu i jednosatni štrajk upozorenja u koji su stupili rudari preostalih šest rudnika ugljena iz Koncerna EPBiH. U četvrtak je održan i drugi štrajk pred zgradom Uprave ZD RMU Zenica te Gradske uprave Grada Zenica, a rudari su se tog dana obratili i na sjednici Gradskog vijeća Zenica, koje je jednoglasno dalo podršku hitnom rješavanju njihovog problema te deblokadi računa.

Tada je dogovoreno da EPBiH, RMU Zenica i Gradska uprava Zenica u narednih 30 dana dogovore uslove sporazuma za otplatu spomenutog duga na rate. Grad Zenica se nije očitovao po zaključcima Gradskog vijeća Zenica, pa su rudari u noći sa četvrtka na petak prenoćili na Trgu BiH ispred zgrade Gradske uprave Zenica, a u petak su od 11 do 16.30 sati blokirali i magistralni put M-17 te protestirali na raskrsnici ispred kuće gradonačelnika Kasumovića u naselju Perin Han.

Put su odblokirali u petak poslijepodne te se razišli kućama, a Sindikat je preuzeo obavezu da pokuša organizirati sastanak svih aktera te da tokom vikenda utvrdi nasatavak procesa deblokade računa.

Spremna je i odluka, kako je najavio Husić, o novim jednosatnim štrajkovima upozorenja, koji bi se, ako ne bude postignut dogovor o deblokadi zeničkog rudnika, ponovo od sutra u sedam sati trebali održavati sve dok zenički rudari ne dobiju plaću za mart te topli obrok za januar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.