open-navfaktor-logo
search
Bivši kapiten Želje
Edin Cocalić za Faktor: Maccabi je finansijski jako moćan, napad je bolji dio tima
Žrijeb parova prvog pretkola Evropske lige fudbalerima Željezničara za protivnika je dodijelio sastav izraelskog Maccabija iz Haife, tima koji je u svojoj 107 godina dugoj historiji osvojio deset titula prvaka, te pet puta bio pobjednik Kupa Izraela.
14.08.2020. u 10:27
get url
text

Bivši fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine Edin Cocalić u periodu od 2012. do 2015. godine nosio je dres tima iz Haife, koji će biti prvi rival klubu u čijim redovima je ponikao.

- Prošlo je pet i po godina otkako sam igrao za Maccabi, ali još ih pratim. Tamo sam proveo lijep period u životu i karijeri, a i zanima me situacija u klubu, kao i rezultati - ističe Edin Cocalić na početku razgovora za Faktor.

Iskusni defanzivac tvrdi kako je Maccabi iz Haife jedan od timova koji svake sezone pretenduju na sami vrh tabele.

- Oni su konstantno dobro organizovani, i gotovo stalno spadaju među tri najjača kluba u Izraelu. Imaju vrhunski i moderan stadion, a i finansijski su jako moćni za fudbalske prilike u njihovoj zemlji - priča bivši Zmaj, koji je osim Željezničara i Maccabija igrao za Panionios, Mechelen i sada Akhisar.

Iako je Haifu napustio prije više od pet godina, još je u kontaktu s uposlenima u njegovom bivšem klubu, a s nekim se čuo nakon žrijeba za prvog pretkolo Evropske lige.

Devet od devet

- Čuo sam se s jednim uposlenikom kluba, s kojim sam u stalnom kontaktu. Javio mi se nakon što su izvukli Želju, a nakon Željine pobjede nad Borcem napisao mi je "devet od devet, nije loše", aludirajući na maksimalan broj bodova u prva tri kola. Prate oni sve, sigurno... - priča nam Cocalić.

Prošlu sezonu izraelske Ligat ha'Al Maccabi je završio je na drugoj poziciji, sa 73 boda, 14 manje od imenjaka iz Tel Aviva. Osim što je u 36 utakmica osvojio 73 boda, tim iz Haife u 36 utakmica postigao i 73 gola, deset više od prvaka. Cocalić kaže da je igra za gol više i ofanziva Željinog rivala krasila i u vrijeme kada je on nosio dres kluba koji igra na stadionu Sammy Ofer čija je izgradnja koštala oko 130 miliona eura.

- Ekipa je nova u odnosu na vrijeme kada sam ja igrao, što je i logično, jer prošlo je mnogo vremena. Ipak, stil igre je ostao isti, a oni gaje ofanzivan fudbal, uvijek igraju brzo, s brzim krilnim igračima. Uglavnom ofanzivni dio ekipe je uglavnom onaj bolji dio tima - objašnjava Cocalić.

Cocalić je kao kapiten predvodio Željezničar početkom sezone 2009/2010

Prazne tribine stadiona, na kojem je prvi međunarodni meč selekcija Izraela odigrala u novembru 2014. godine protiv Zmajeva, mogle bi biti olakšavajuća okolnost po izabranike Amara Osima.

- Vjerujem da je olakšavajuća okolnost što na tribinama neće biti navijača - smatra iskusni bh. defanzivac, koji naglašava da je travnjak stadiona Sammy Ofer dosta brz.

Iz tima za koji je upisao 92 nastupa nisu ga mnogo pitali o Željezničaru, iako Cocalić kaže kako dosta prate njegov matični klub.

- Zanimljivo mi je da me izraelski novinari još nisu zvali, a pretpostavljam da je to zbog činjenice da se igra samo jedan utakmica, te da neće gostovati u Sarajevu - kaže 32-godišnji fudbaler Akhisarspora, s kojim ugovor ima do sljedećeg ljeta.

- U srijedu smo počeli s pripremama, a imam još godinu ugovora. Treniram i čekam da obavim razgovore s klupskim rukovodstvom šta i kako za dalje, jer nismo ispunili cilj - plasman u Super ligu - podsjeća nas Cocalić, te naglašava:

- Lijepo mi je, navikli smo se, dobar je klub, ljudi su baš vrhunski ali morat ćemo sačekati da vidimo kakav će biti budžet za sljedeću godinu.

Cocalić se prije nekoliko dana vratio iz Sarajeva, gdje je boravio kratko, prvi put posljednjih sedam mjeseci.

- Tek sam se vratio, odmor je bio kratak. Dugo nisam bio u Sarajevu. Posljednji put sam bio prije sedam mjeseci, a sada odmah nastavljam s pripremama - priča Cocalić, koji je tokom odmora u domovini pratio i igre Plavih s Grbavice.

- Pratio sam, gledao sam utakmicu protiv Radnika. Nije lako uvezati tri pobjede, tek je početak sezon i još je mnogo nepoznanica. Ne znam kakvi su ostali, ali realno je da se Željo bori za vrh. Titula za 100. rođendan bila bi idealan scenarij - tvrdi fudbaler koji je ponikao na šljaci Grbavice i koji je nosio kapitensku traku najtrofejnijeg bh. kluba.

Magnet za navijače

Tu traku danas nosi njegov nekadašnji saigrač još iz omladinskih dana Semir Štilić.

- Semir? Suvišno je pričati koliko je on bitan za ekipu. Drago mi je što tim ima takvog igrača. Sigurno je da je podigao atraktivnost lige, pa i privukao i određen broj navijača. Ne znam šta još hoćete da kažem, zar ga nisam dovoljno nahvalio? - upitao nas je fudbaler s deset nastupa u dresu s državnim grbom.

Gdje mu je do sada u karijeri bilo najbolje, popularnom Coci bilo je teško odgovoriti.

-Niti znam, niti vam mogu dati odgovor na to pitanje. Imao sam tu sreću da igram na destinacijama gdje su različite kulture, različite vjere, a opet nekako tri od četiri grada u kojima sam igrao bili su na moru. Svugdje mi je bilo lijepo na neki drugačiji način - kazao je Cocalić na kraju razgovora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.