open-navfaktor-logo
search
Nakon sastanaka
Eichhorst: Nema više vremena za daljnju retoriku podjela
Nema više vremena za daljnju retoriku podjela, došlo je vrijeme za konstruktivno djelovanje i put naprijed koji će dovesti do deeskalacije stanja, poručila je danas Angelina Eichhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove.
29.10.2021. u 15:18
get url
text

Ona se obratila javnosti nakon dvodnevnih sastanaka nje i Matthewa Palmera, dužnosnika Ministarstva vanjskih poslova SAD-a zaduženog za izbornu reformu u BiH, s predstavnicima političkih stranaka posvećenih izmjenama izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine.

Istakla je da se razgovori nastavljaju.

VEZANI TEKST - Izetbegović: SDA podržava prijedloge Venecijanske komisije, u FBiH ne postoje dvije izborne jedinice

- Ovdje smo s ciljem iznalaženja načina kako izaći iz političke krize, a bavimo se i izuzetno kompleksnim pitanjem nužnih izmjena izbornog zakona i Ustava. Sve su ovo zahtjevne zadaće – dodala je.

Kazala je da su svjesni svega što je pred njima, da imaju jasne smjernice, te veliku odgovornost i "žurnost potrebe djelovanja".

- Sastali smo se sa brojnim liderima, političkim subjektima, predstavnicima opozicije, ekspertima, građanima, apelantima koji su dobili presude u predmetima pred evropskim sudom za ljudska prava. Cijeli niz drugih sastanaka smo imali. Pokušavali smo pronaći načine kako objediniti neke ideje, prijedloge, sugestije, staviti na sto okvir oko kojeg bi mogli započeti pregovore. Radimo korak po korak – naglasila je Eichhorst.

Kazala je da je istrajna podrška Evropske unije perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, suverene, cjelovite zemlje.

- Ovo nisu obične riječi, one su itekako bitne. One nose puno odgovornosti i smatramo da je važno nastaviti na način koji je konstruktivan, u duhu iznalaženja rješenja – dodala je.

Eichhorst je kazala i da je puno pitanja koja se trebaju rješavati.

Rekla je da je ohrabrena izjavama sagovornika i onim što su vidjeli dosad i uspjeli da urade.

Istakla je da je nužno raditi na jačanju institucija kojima građani mogu vjerovati i u RS, i FBiH i na nivou BiH.

Na pitanje koja je crvena linija za sankcije, Eichhorst je istakla da rade na procesu gdje bi se mirnim sredstvima došlo do rješenja, kroz dijalog.

- Krajnji je trenutak da izabrani dužnosnici sjede za stolom i razgovaraju jedni s drugima. Druga poruka je da su riječi izuzetno važne. Vidim da mnogi žive u strahu u BiH. Imamo odgovornost da eliminišemo strah i pokažemo da ova emlja ima svijetlu budućnost – poručila je Eichhorst.

Ona nije mogla govoriti konkretno o nekim prijedlozima.

- U ovom trenutku, pošto su razgovori u toku, ne bi bilo dobro predstavljati ideje o kojima se razgovara, ali će se to desiti brzo kada lideri budu spremni na to da predstavimo koji su to okviri. Želim ostaviti prostora koji će omogućiti njihove međusobne razgovore. Ne mogu govoriti o detaljima, ali mogu reći da imamo eksperte na terenu, jako puno iskustva – dodala je.

Poručila je i da su građani u središtu svega što rade, a cilj je očuvati mir, stabilnost i propsperitet.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.