open-navfaktor-logo
search
Plan još od ZOI
Ejubović o projektu "Veliko polje": Neće se graditi zgrade i vile, kako travnati tereni mogu zagaditi Igman
Općinsko vijeće Hadžići usvojilo je Odluku o provođenju Urbanističkog projekta "Igman – Veliko polje", a vijećnici su svim potencijalnim investitorima odredili okvire šta se i kako može graditi na Igmanu.
28.05.2022. u 19:45
get url
text
Igman Veliko polje

Na ovaj dokument se dugo čekalo i njime su otvorena vrata aktiviranju velikih turističkih potencijala općine i države. Ali još ima onih koji su za i protiv bilo kakve izgradnje na olimpijskoj planini.

Kako se navodi u Urbanističkom projektu "Igman – Veliko polje", predviđa se uređenje 38 hektara najatraktivnijeg dijela Velikog polja u čijem se središtu nalazi hotel Monti. Veliki broj sportskih terena, staza za nordijsko skijanje, konjušnica i restoran.

Potencijalni investitori na Igmanu mogu graditi turistički centar, resort namijenjen pripremama sportskih ekipa, boravku djece, škole u prirodi, te generalno osigurati uvjete za welness i rekreaciju, navodi se u planu ovog projekta.

- Ovo je ustvari plan iz 1981. godine koji je rađen za potrebe održavanja Zimskim olimpijskih igara (ZOI) '84, uz izgradnju dodatne sportske dvorane. Općinsko vijeće Hadžića, je 2017. godine donijelo odluku o uređenju Velikog polja i proslijeđeno je Zavodu za izgradnju KS da izradi projekat. Prije nekoliko dana Općinsko vijeće Hadžića usvojilo je novu Odluka o provođenju Urbanističkog projekta "Igman – Veliko polje" i sada se nadamo da će se Veliko polje urediti - ističe Hamdo Ejubović, načelnik Općine Hadžići.

- Imamo stazu za nordijske discipline i mjesta na kojima se odvijala škola skijanja za djecu, a naša namjera je da se Veliko polje uredi i za ljetnu ponudu - kaže načelnik i dodaje:

- Želimo da se naprave tereni za fudbal, odbojku, košarku i tenis. Ako bismo ovo sve napravili, postoji potreba i za izgradnjom sportske dvorane jer ovdje bi se mogle pripremati sportske ekipe za svoja takmičenja. Zato bi trebalo izgraditi dvoranu.

Nakon iskazanih želja Općine Hadžići o uređenju Velikog polja, krenule su opstrukcije iz Kantona Sarajevo.

- Od Općine su tražili da se napravi procjena utjecaja na okoliš i tako su počele opstrukcije. Krenule su priče da će izgradnja terena zagaditi okoliš na Igmanu. Nije mi jasno kako će travnati tereni zagaditi Igman? Onda je politika ukrštala koplja s namjerom ko će kome više podmetnuti. Na ovom projektu nema velikih para i ulaganja su minimalna. Nikome se ništa ne prodaje, sve ostaje u državnom vlasništvu. Radi se o oplemenjavanju prostora sa novim sadržajima. Ne znam ko će to uraditi, ali mislim da će se uključiti Ministarstvo privrede KS sa Udruženjem šumarskih inženjera i tehničara da urede staze za nordijsko skijanje – kaže Ejubović.

Nije problem ni ko će to održavati terene na Igmanu, dodaje načelnik Hadžića.

- Kanton ima svoje preduzeće ZOI '84, koji će održavati objekte na Igmanu jer je to njihov posao. Došli smo do situacije da se sporimo "koje boje je snijeg", onda je to otišlo izvan pameti. U revoltu sam im jednom kazao da Općina Hadžići odustaje od svega. Ako ne treba KS da se uredi Igman, ne treba ni Općini. Dok ovi iz KS samo ponavljaju da je Igman treća zona općine Hadžići. I naselje Nedžarići u Sarajevu su treća zona, pa se grade zgrade, a na Velikom polju neće se graditi zgrade, eventalno samo sportska dvorana koja ne može zagaditi okoliš. Dakle, neće se graditi hoteli, vile. Naše namjere su poštene i transparentne  – upozorava Ejubović.

Ako se ne uredi Veliko polje, to je bruka Kantona Sarajevo i to je u njihovom interesu.

- Oni rade opstrukcije, a ne mi. Čuo sam priče da će općina i načelnik prodati Veliko polje. Kako ću prodati kad se Veliko polje samo nalazi na teritoriji općine Hadžići, a vlasnik su Sarajevo-šume. Kada je Faruk Kapidžić, bivši ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, 2020. godine odobrio da se uredi Veliko polje, aktuelna Vlada KS je nekim zaključkom stavila van snage njegovu odluku. Nisam od toga htio da pravim slučaj i da se pravdam bilo kome, neka rade svoj posao, mi smo svoj uradili – zaključuje Ejubović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.