open-navfaktor-logo
search
Udruženje Futura
Ekološka bomba u Mostaru: Građani zabrinuti, najavljuju blokadu ceste
Kada vidite koliko su povećane te vrijednosti, uhvatit ćete se za glavu. To su tihe ubice. Piralen mora proći vrlo ozbiljnu tehnološku proceduru kako bi se uklonio, istaknuo je Oručević
28.05.2019. u 20:35
get url
text

Udruženje Futura, ispred Mreže "Naše društvo", došla je u posjed zabrinjavajućih informacija, da se u pročistačima otpadnih voda u južnom dijelu Mostara gomila mulj, te da se u tom mulju nalazi, između ostalog, otrov piralen, koji je vrlo kancerogen i izaziva genetske mutacije, direktno ulazi u DNK i RNK, istaknuto je na održanoj konferencije za novinare.

- Imamo informaciju da sve nadležne institucije imaju podatke šta se sve nalazi u Mostaru, kakvi svi otrovi kolaju kanalizacijom, zemljom, zrakom i vodom. Smatramo je da vrlo ozbiljno stanje. Zabrinjavajuće je da sve nadležne institucije šute o ovim informacijama koje su opasne po zdravlje - kazao je Marin Bago, ispred Udruženja.

Dodao je da se dešava to, da se mulj i ti otrovi lageruju nepropisno, a vrlo su zahtjevne procedure po osnovu zakona i struke.

- Koliko godina ti otrovi kolaju našom kanalizacijom, ko ih ispušta, koliko je toga do sada otišli u Neretvu, tlo i zrak, mi zaista ne znamo. Moguće je da smo već poprilično otrovani - naglasio je Bago, dodavši da je problem uočen kada su napravljeni pročistači otpadnih voda, a da je cilj nadležnih, evidentno, prešutjeti te informacije. Zbog navedenog traže neopozivu ostavku gradonačelnika, njegovog zamjenika, kao i menadžmenta Vodovoda Mostar i pročistača otpadnih voda "jer su saučesnici u trovanju građana Mostar".

- Tražimo da ostavke daju direktno građanima Mostara - naglasio je Bago.

Opasne materije

Prema riječima Huseina Oručevića, u ovom slučaju, radi se o četiri krajnje opasne materije, koje su prekoračile jako visoko, dozvoljeni prag.

- Mi sada imamo velike količine tog otpada koji se nalazi u mulju, i pitanje je šta dalje s tim muljem. Da je urađena dovoljna tehnološka i hemijska procedura, ne bi bio opasan, ali ako se to ne čini, on se pretvara u ekološku bombu. Mi sada to u Mostaru imamo ekološku bombu s muljem, koji ne znamo kako lagerovati - kazao je Oručević, dodavši da traže provođenje hitne stručne istrage vezano za otrovne materije nađene u mulju.

Apelovao je i na sve nadležne da se hitno uključe, te utvrde, da li su te toksične materije mogle biti razlog drastičnom povećanju, u nekoliko zadnjih godina, kancerogenih oboljenja na području HNK. Podsjetili su na statistiku da je 2010. godine broj oboljelih bio 300 , a osam godina kasnije, se brojka popela na 1.300 oboljelih od neke vrste kancerogenih oboljenja.

Oručević ističe, da postoji zvanični dokument analiza toga mulja, u kome se tačno pokazuje koliko su povećani postoci opasnih materija, te zahtijevaju da se javno predoči.

- Kada vidite koliko su povećane te vrijednosti, uhvatit ćete se za glavu. To su tihe ubice. Piralen mora proći vrlo ozbiljnu tehnološku proceduru kako bi se uklonio - istaknuo je Oručević, pojasnivši da jedan litar piralena zagađuje milijardu kubika vode i zemljišta.

Krivična prijava

U dokumentu također stoji, naglašava, da se taj mulj ne može koristiti u poljoprivredne svrhe. Naglasio je i da raspolažu s informacijom, da su zaposlene osobe na pročistaču otpadnih voda, tražile zdravstvenu pomoć u nekoliko navrata, kao i da su neki radnici, na visoko pozicioniranim mjestima, dali otkaz.

Pozvali su gradonačelnika i nadležne saoučesnike u ovome, ukoliko smatraju da je banalan problem, da provedu par sati kraj mulja, kako to rade radnici iz dana u dan. Krivičnu prijavu su uputili Kantonalnom tužilaštvu HNK, te zatražili od SIPA-e da se uključi, kako bi se saznalo šta je sve sklanjano od očiju i ušiju građana.

Nedavno smo pisali i o dugogodišnjem problemu mještana naseljenih oko deponije Uborak, o čemu je također danas bilo govora. Kazano je kako je u pitanju slična ekološka bomba.

Novinarima se obratio i stanovnik naselja Vrapčići, Nijaz Hodžić, koji je govorio o ispuštanju sumnjivih materija iz deponija na Uborku u bujični potok Sušica, koje se zatim ulijevaju u Neretvu. On je najavio mogućnost i da mještani naselja u Bijelom Polju, u okolini deponije, blokiraju ceste, sve dok nadležni ne reaguju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.