Udruženje Futura, ispred Mreže "Naše društvo", došla je u posjed zabrinjavajućih informacija, da se u pročistačima otpadnih voda u južnom dijelu Mostara gomila mulj, te da se u tom mulju nalazi, između ostalog, otrov piralen, koji je vrlo kancerogen i izaziva genetske mutacije, direktno ulazi u DNK i RNK, istaknuto je na održanoj konferencije za novinare.

- Imamo informaciju da sve nadležne institucije imaju podatke šta se sve nalazi u Mostaru, kakvi svi otrovi kolaju kanalizacijom, zemljom, zrakom i vodom. Smatramo je da vrlo ozbiljno stanje. Zabrinjavajuće je da sve nadležne institucije šute o ovim informacijama koje su opasne po zdravlje - kazao je Marin Bago, ispred Udruženja.

Dodao je da se dešava to, da se mulj i ti otrovi lageruju nepropisno, a vrlo su zahtjevne procedure po osnovu zakona i struke.

- Koliko godina ti otrovi kolaju našom kanalizacijom, ko ih ispušta, koliko je toga do sada otišli u Neretvu, tlo i zrak, mi zaista ne znamo. Moguće je da smo već poprilično otrovani - naglasio je Bago, dodavši da je problem uočen kada su napravljeni pročistači otpadnih voda, a da je cilj nadležnih, evidentno, prešutjeti te informacije. Zbog navedenog traže neopozivu ostavku gradonačelnika, njegovog zamjenika, kao i menadžmenta Vodovoda Mostar i pročistača otpadnih voda "jer su saučesnici u trovanju građana Mostar".

- Tražimo da ostavke daju direktno građanima Mostara - naglasio je Bago.

Opasne materije

Prema riječima Huseina Oručevića, u ovom slučaju, radi se o četiri krajnje opasne materije, koje su prekoračile jako visoko, dozvoljeni prag.

- Mi sada imamo velike količine tog otpada koji se nalazi u mulju, i pitanje je šta dalje s tim muljem. Da je urađena dovoljna tehnološka i hemijska procedura, ne bi bio opasan, ali ako se to ne čini, on se pretvara u ekološku bombu. Mi sada to u Mostaru imamo ekološku bombu s muljem, koji ne znamo kako lagerovati - kazao je Oručević, dodavši da traže provođenje hitne stručne istrage vezano za otrovne materije nađene u mulju.

Apelovao je i na sve nadležne da se hitno uključe, te utvrde, da li su te toksične materije mogle biti razlog drastičnom povećanju, u nekoliko zadnjih godina, kancerogenih oboljenja na području HNK. Podsjetili su na statistiku da je 2010. godine broj oboljelih bio 300 , a osam godina kasnije, se brojka popela na 1.300 oboljelih od neke vrste kancerogenih oboljenja.

Oručević ističe, da postoji zvanični dokument analiza toga mulja, u kome se tačno pokazuje koliko su povećani postoci opasnih materija, te zahtijevaju da se javno predoči.

- Kada vidite koliko su povećane te vrijednosti, uhvatit ćete se za glavu. To su tihe ubice. Piralen mora proći vrlo ozbiljnu tehnološku proceduru kako bi se uklonio - istaknuo je Oručević, pojasnivši da jedan litar piralena zagađuje milijardu kubika vode i zemljišta.

Krivična prijava

U dokumentu također stoji, naglašava, da se taj mulj ne može koristiti u poljoprivredne svrhe. Naglasio je i da raspolažu s informacijom, da su zaposlene osobe na pročistaču otpadnih voda, tražile zdravstvenu pomoć u nekoliko navrata, kao i da su neki radnici, na visoko pozicioniranim mjestima, dali otkaz.

Pozvali su gradonačelnika i nadležne saoučesnike u ovome, ukoliko smatraju da je banalan problem, da provedu par sati kraj mulja, kako to rade radnici iz dana u dan. Krivičnu prijavu su uputili Kantonalnom tužilaštvu HNK, te zatražili od SIPA-e da se uključi, kako bi se saznalo šta je sve sklanjano od očiju i ušiju građana.

Nedavno smo pisali i o dugogodišnjem problemu mještana naseljenih oko deponije Uborak, o čemu je također danas bilo govora. Kazano je kako je u pitanju slična ekološka bomba.

Novinarima se obratio i stanovnik naselja Vrapčići, Nijaz Hodžić, koji je govorio o ispuštanju sumnjivih materija iz deponija na Uborku u bujični potok Sušica, koje se zatim ulijevaju u Neretvu. On je najavio mogućnost i da mještani naselja u Bijelom Polju, u okolini deponije, blokiraju ceste, sve dok nadležni ne reaguju.