open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Ekshumacija u Ilijašu: Traga se za tri člana bošnjačke porodice
Po nalogu Tužilaštva BiH realizira se ekshumacija u mjestu Malešići, općina Ilijaš.
10.05.2021. u 13:37
get url
text

Istražioc Posebnog odjela za ratne zločine nalazi se na terenu gdje po nalogu tužioca koordinira rad svih osoba koje učestvuju u procesu ekshumacije. Prema preliminarnim informacijama, do kojih su došli predstavnici Tužilaštva BiH i SIPA-e, na navedenoj lokaciji trebali bi se nalaziti posmrtni ostaci troje članova porodice bošnjačke nacionalnosti, sa područja Ilijaša, koji su na navedenoj lokaciji, ubijeni i ukopani 1992. godine.

Na mjestu eskhumacije, uz istražioca prisutni su i policijski službenici SIPA, ljekar patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, ICMP-a u BiH, kao i potrebni radnici i mehanizacija, te policijski službenici koji osiguravaju lokaciju.

S obzirom na to da se radi o ekshumaciji, gdje se vrše potrebni mašinski radovi na uklanjanju zemlje, na mjestu događaja su prisutni predstavnici poduzeća nadležnog za auto-ceste, kao i stručna osoba geodetsko-građevinske struke. Prema planu potrebnih radova, danas započeti proces ekshumacije, nastavit će se u narednim danima, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.