open-navfaktor-logo
search
Kupio zemljište
Elon Musk planira izgraditi vlastiti grad
Elon Musk, osnivač Tesle, vlasnik Twittera i trenutno najbogatiji čovjek na svijetu, planira izgraditi vlastiti grad.
10.03.2023. u 09:51
get url
text
Elon Musk

Nedavno je kupio zemljište od 3.500 jutara (1416 hektara) oko 56 kilometara izvan Austina u Teksasu i planira da ga transformiše u svoj grad.

Parcela, koja je trenutno pašnjak i poljoprivredno zemljište, bit će u potpunosti pod Muskovom kontrolom kada bude pretvorena u grad, a kao njen tvorac moći će da postavlja neka pravila i propise, piše Unilad.

Musk je rekao da se nada da će to područje pretvoriti u "neku vrstu teksaške utopije uz rijeku Kolorado". Razlog zašto je odabrao lokaciju je taj što se nalazi u blizini objekata Boring i SpaceX koji su u procesu izgradnje.

Muskov je plan da svoje radnike smjesti u grad, koji već sadrži nekoliko modularnih domova i natpisa na kojima piše "dobrodošli, snailbrook, tx, procijenjeno 2021.".

Navodno planira iznajmiti kuće u gradu za manji iznos od njihove tržišne vrijednosti. Prema jednom oglasu, kuća sa dvije do tri spavaće sobe koštat će Muskove zaposlene 800 dolara, dok se druge slične kuće u ovoj oblasti iznajmljuju za 2.200 dolara.

Novi grad će imati sve što očekujete od bilo kojeg drugog grada, a to navodno uključuje i školu. 

Da bi oblast u Teksasu bila uključena, potrebno je da ima najmanje 201 stanovnika, a izvještaj je pokazao da postoje planovi za izgradnju 110 kuća.

Ispostavilo se da ni on neće biti ni prvi milijarder koji će posjedovati vlastiti grad u Teksasu, pa su ga možda inspirirali ljudi koji su bili prije njega. To je zato što je još 2021. godine Mark Cuban - vlasnik Dallas Mavericksa - kupio grad Mustang za neotkrivenu sumu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.