open-navfaktor-logo
search
Čekajući vijest iz Rusije
Energoinvestu iz Gazproma nije stigla nova cijena gasa
Federacija BiH cijenu gasa za naredni kvartal od Gazprom Exporta može očekivati u oktobru jer trenutna cijena gasa važila je do kraja trećeg kvartala, odnosno do 30. septembra, potvrdili su iz Energoinvesta d.d. Sarajevo, koji je dobavljač gasa za Federaciju BiH.
04.10.2022. u 11:46
get url
text

- U Energoinvestu ne znaju koliko će poskupjeti gas u ovom posljednjem kvartalu u godini jer Gazprom samo isporuči novi cjenovnik. Nakon što dobijemo nove cijene od Gazproma, pravovremeno ćemo obavijestiti javnost – poručili su iz Energoinvesta.

Cijena gasa se formira kvartalno na osnovu kretanja cijene nekoliko elemenata, a ponajviše nafte u prethodnih devet mjeseci.

- Novu cijenu ćemo dobiti početkom oktobra i bit će izračunata na već spomenuti način. S obzirom na to da se cijene gasa na tržištu mijenjaju više puta tokom godine, prema cijeni nafte, po naftnoj formuli, a pošto je cijena nafte značajno rasla, tako raste i cijena gasa - poručili su iz Energoinvesta.

Podsjetimo, sa posljednjim porastom cijene od 1. jula 2022. godine, gas je u Federaciji BiH poskupio za 23,3 posto.

Prema odluci koja se primjenjuje od 1. jula 2022. godine, nova cijena gasa za distributivna privredna društva u Federaciji BiH iznosi 998 maraka za 1.000 kubika, odnosno 0,998 KM/Sm³. U ovu cijenu prirodnog gasa nije uračunat porez na dodatnu vrijednost (PDV), pojasnili su za Faktor u Sarajevogasu.

Od 1. jula cijena jednog kubika gasa sa PDV-om iznose: Velika privreda – 1.460 maraka, Toplane Sarajevo – 1.261, mala privreda – 1.472, domaćinstva – 1.261.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.