open-navfaktor-logo
search
Sezona infekcija
Epidemiolozi pozivaju građane Sarajeva da budu odgovorni: Autobusi i trolejbusi puni, niko ne nosi maske
Godišnji odmori su završeni, počela je i nova školska godina, a sve to vratilo je svima dobro poznate prizore, naročito u jutarnjim i poslijepodnevnim satima sa ulica glavnog grada Bosne i Hercegovine.
05.09.2022. u 07:51
get url
text

Saobraćajnice su pune automobila, a puna, bolje rečeno - prepuna su i vozila javnog gradskog saobraćaja.

Mnogi bi rekli kako saobraćajne gužve nisu nikakva novost u Sarajevu, što je tačno, no ovaj septembar ipak će ostati upamćen po jednoj stvari – još većim gužvama u vozilima GRAS-a.

Okidač za prijenos virusa i bakterija

Autobusi i trolejbusi u jutarnjim satima bukvalno su puni onih koji bi da na vrijeme stignu na posao, na pregled kod ljekara, u školu... Isti prizor je i u nekoliko tramvaja koji još voze "odnekle-donekle" jer rekonstrukcija pruge od Ilidže do Čengić Vile još nije završena. Kad će, na to pitanje niko ne zna odgovor, a od prije nekoliko dana ni prvi čovjek saobraćaja u KS Adnan Šteta, iako je tokom ljeta u medijskim istupima u više navrata ponavljao kako će prva dionica od Ilidže do Čengić Vile biti završena do 1. septembra.

Dr. Emina Kurtagić-Pepić

Na žalost desetaka hiljada građana Sarajeva koji svakodnevno koriste tramvaje kako bi stigli do krajnjih odredišta, to se nije desilo!

No upravo su gužve u vozilima javnog gradskog saobraćaja okidači za prijenos respiratornih infekcija, a u koje spada i COVID-19, na šta su nas uostalom tokom cijele pandemije izazvane koronavirusom upozoravali ljekari, a u čiju sezonu polako ulazimo.

Iako ističu kako ćemo se sigurno u narednim mjesecima suočiti sa povećanim brojem oboljelih, epidemiolozi ne smatraju kako će doći do uvođenja novih mjera koje bi se odnosile na bilo kakve zabrane, ali pozivaju građane na individualnu odgovornost, a to podrazumijeva nošenje maske u zatvorenim prostorima, u kojima se okuplja veći broj ljudi, izbjegavanje okupljanja u zatvorenom, distanca od dva metra, lična i higijena prostora u kojem se boravi.

Međutim, provozate li se ovih dana vozilima javnog gradskog saobraćaja, vidjet ćete da niko ne nosi maske.

Dr. Emina Kurtagić-Pepić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, kaže kako se sve respiratorne infekcije, čija sezona zvanično počinje, prenose upravo kapljičnim putem.

{$galerijaFotografija}

- Što se tiče COVID-19, u KS imamo oboljelih, još ne u većem broju. Radi se o omikron varijanti tri serološka podtipa. Obično se javljaju digestivne tegobe, ali ima i respiratornih. Kada govorimo o javnom gradskom saobraćaju, u ovom vremenu to jeste izazov. Kako će se stvari dalje odvijati, vidjet ćemo. Pozivamo građane da budu odgovorni, prema sebi, ali i svojim ukućanima i ostalim građanima, prije svega starijim i hroničnim bolesnicima koji su najviše ugroženi - ističe Kurtagić-Pepić.

Omikron podvarijante lakše se prenose i kod djece

Dodaje da svi oni koji imaju simptome respiratornih infekcija (visoka temperatura, grlobolja, bolovi u mišićima, slabost...) trebaju ostati kod kuće, javiti se svom porodičnom ljekaru koji će, prema kliničkoj slici pacijenta, uključiti odgovarajuću terapiju.

- Ulazimo u hladnije dana kada ćemo biti primorani najviše boraviti u zatvorenom gdje je mogućnost da se osoba zarazi vrlo izražena. Ne možemo se potpuno izolirati, ali možemo koristiti opće mjere opreza koje su jedinstvene za sve respiratorne infekcije, poput nošenja maske, držanja distance i čestog pranja ruku. Naglasila bih da roditelji ne šalju bolesnu djecu u školu. Mi smo u prethodnoj školskoj godini, kroz aktivni epidemiološki nadzor, uvidjeli da je bilo pljuskavica, morbila, parotitisa. To je rezultat prijenosa kapljičnih infekcija. Naravno, tu je i COVID-19, a poseban je izaziv ove godine jer je utvrđeno da se omikron podvarijante lakše prenose, pa i kod djece. Zato je važno sa pojavom bilo kakvih spimtoma ostaviti dijete kod kuće, ne slati ga u školu ili eventualno kod dede i nane jer postoji mogućnost da se kod starijih osoba, naročito onih koji imaju komorbiditete, razvije teža klinička slika - navodi Kurtagić-Pepić.

Prema riječima epidemiologinje, Kanton Sarajevo prednjači po broju vakcinisanih građana, a sve one koji to nisu uradili poziva da to učine jer je, kako kaže, vakcina jedini način zaštite od težeg oblika bolesti.

- Što se tiče četvrte doze, u KS trenutno se vrši vakcinacija u svim staračkim domovima. Preporuka je da je prime starije osobe, imunokompromitirani i hronični bolesnici - kazala je Kurtagić-Pepić.

Gužva na autobuskoj stanici, 02.09.2022.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.