open-navfaktor-logo
search
Turska
Erdogan: Macron bi najprije trebao preispitati "vlastitu moždanu smrt"
Da li izbaciti Tursku iz NATO-a ili ne? Je li tvoja nadležnost? Je li ti imaš ovlasti da donosiš takvu odluku?, upitao je predsjednik Turske
29.11.2019. u 14:54
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Istanbulu da je francuski predsjednik Emmanuel Macron trebao preispitati svoju moždanu smrt, prije nego što je izjavio da je NATO u takvom stanju, javlja Anadolija.

Erdogan je danas posjetio Univerzitet Marmara u istanbulskoj četvrti Maltepe, a tom prilikom se dotakao aktuelnih dešavanja. Erdogan je prilično oštro reagovao na nedavne riječi francuskog predsjednika Macrona, koji je izjavio da je NATO u stanju "kliničke smrti".

- Poštovani Macron, poručujem iz Turske, a reći ću to i u NATO-u. Ti si trebao preispitati svoju moždanu smrt. Jer ovakve izjave priliče samo onima tvog profila koji su doživjeli moždanu smrt - poručio je Erdogan.

Kritike na račun Macrona uputio je i zbog rasprava oko uloge Turske u NATO-u.

- Da li izbaciti Tursku iz NATO-a ili ne? Je li tvoja nadležnost? Je li ti imaš ovlasti da donosiš takvu odluku? - upitao je Erdogan.

Govoreći o situaciji u Siriji, Erdogan je podvukao kako Francuska nema pravo na prisutnost na teritoriji te zemlje.

- Ti nemaš ni pravo niti ovlasti da budeš tamo. Nije te pozvao ni tamošnji režim - poručio je Erdogan.

Dodao je je kako je Francuska ta koja potpuno zanemaruje opravdanu osjetljivost Turske, u kontekstu borbe protiv terorizma. Podvukao je kako Francuska nema pravu da bude u Siriji, no i pored toga pokušava zadržati svoju prisutnost u toj zemlji. Dotakao se i zemljotresa u Albaniji, te najavio da će Turska u toj zemlji izgraditi 500 stambenih jedinica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.