Escobar je ponovio kako "rata u Bosni i Hercegovini neće biti".

Upitan da li podržava Ured visokog predstavnika i njegove namjere da nametne izmjene izbornog zakonodavstva, Escobar je naglasio podršku SAD-a i zemalja Kvinte ulozi visokog predstavnika kao važnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Što se tiče nedavne odluke o nametanju izmjena izbornog procesa, mi ih podržavamo. Te će promjene eliminirati govor mržnje, regulirat će korištenje javnih resursa za stranačku korist i stvoriti određenu transparentnost u procesu - odgovorio je Escobar ali i dodao:

- Ono s čime se ne slažem, ne slažem se s nekim dijelom retorike koju su neke političke stranke koristile kao rezultat toga. Izbore trebamo iskoristiti kao priliku za jačanje demokratije u Bosni i Hercegovini i stvaranje mirne tranzicije vlasti između onih koji su izabrani i onih koji nisu izabrani.

Osvrnuo se na insinuacije o mogućem ratu u BiH.

- Odbacujemo bilo kakve reference na sukobe, na rat. Moram još jednom ponoviti da rata u Bosni i Hercegovini neće biti. Međunarodna zajednica je jedinstvena u zaštiti sigurnosti Bosne i Hercegovine. Imamo mirovne snage. Te mirovne snage će ostati. Stoga potičem čelnike političkih stranaka na svim stranama da se suzdrže od komentara koji podižu napetosti u zemlji - naglasio je.

Na pitanje o ruskom utjecaju u regiji, te naporima Rusije, kako sugeriraju neki zvaničnici u regiji, da destabilizira Zapadni Balkan posebno Kosovo i BiH, Escobar je odgovorio da se rješenje za trajnu stabilnost mora pronaći unutar same regije.

Vjeruje kako ono što se događa na Balkanu jeste rezultat faktora koji djeluju u regiji. Kao primjer navodi tenzije između Srbije i Kosova, ističući potrebu predstavnika Beograda i Prištine da nastave dijalog u Briselu pod pokroviteljstvom EU-a te riješe problem kroz dijalog.

- Rusija pokušava igrati ulogu, ali ta uloga nije toliko važna koliko destabilizirajući faktor nekih političara i nekih aktera koji djeluju unutar samog Zapadnog Balkana - kaže Escobar.

Vrativši se na Bosnu i Hercegovinu poručio je kako "očekuje slobodne, poštene i otvorene izbore, i formiranje vlasti nakon toga".

 Transkript Escobarovog izlaganja objavljen je na zvaničnoj stranici State Departmenta.