open-navfaktor-logo
search
Saradnja
Eterična ulja povezala proizvođače Žepča i Hercegovine
Udruženje je osnovalo i "mašinski prsten" koji se sastoji od motokultivatora, freza, prskalica, trimera i druge opreme potrebne za obradu zemljišta
29.07.2019. u 10:38
get url
text

Udruga poduzetnika i poslodavaca (UPIP) Žepče osnovana je s ciljem razvoja preduzetništva u lokalnoj zajednici, a u samo nekoliko godina proširila je svoje djelovanje širom zemlje i postala jedan od primjera podrške biznisima u začetku.

Bernardica Barbarić iz te udruženja kaže kao je njihov glavni zadatak razvoj preduzetništva žepačkog kraja, ali da su svoja pozitivna iskustva prenijeli i u druge lokalne zajednice.

-Radimo na uspostavi i jačanju podrške za pokretanje biznisa. Svojim aktivnostima u sektoru agrobiznisa težimo ka modernizaciji obrade zemljišta, konkurentnoj proizvodnji gotovih proizvoda kroz uvođenje inovativnih tehnoloških rješenja te konstantnoj edukaciji uzgajivača, prerađivača i proizvođača. Prvenstveno smo povezani sa sektorom ljekovitog i aromatičnog bilja, ali i voća i povrća - pojasnila je Barbarić.

Udruženje je osnovalo i "mašinski prsten" koji se sastoji od motokultivatora, freza, prskalica, trimera i druge opreme potrebne za obradu zemljišta. Posjeduju i pogon za preradu voća i povrća u gotove proizvode kao što su sokovi, džemovi i slično, destilerije ljekovitog i aromatičnog bilja, te sušare za sušenje voća, povrća, ljekovitog bilja, gljiva i slično.

-Sva oprema je nabavljena kroz projekte uz podršku donatora i u vlasništvu je udruženja, a na raspolaganju je svim članicama koje provode aktivnosti u sektoru agrobiznisa - istaknula je Barbarić, dodavši kako se članice UPIP-a danas nalaze na području cijele BiH.

Rad s eteričnim uljima rezultirao je zanimljivom saradnjom između članova UPIP-a u Žepča i Hercegovine.

-U Žepču se nalaze nasadi matičnjaka, a članovi UPIP-a koje djeluju na području Hercegovine posjeduju nasade smilja i proizvode eterično ulje smilja. Radimo preparate prirodne kozmetike, posebno kreme, losione, šampone, sapune, serume, tonike i drugo. Ovi proizvodi su bazirani na eteričnom ulju - kazala je i dodala kako proizvode i vlastite čajeve te različite dodatke prehrani koji su bazirani na svojstvima i pozitivnom utjecaju ljekovitog bilja na ljudsko zdravlje.

Napomenula je kako je njihovo trenutno tržište BiH, ali se konstanto teži ka plasmanu proizvoda izvan granica. Tomo Zelenika i Udruga "Težak" jedan je od takvih pozitivnih primjera. Povezao ih je zajednički posao, te ideja da se proizvođači mogu međusobno podržati.

-Naši kooperanti su širom Hercegovine, te imaju uglavnom nasade smilja. Mi smo osigurali strojeve za destilaciju, čime pravimo poluproizvod - eterično ulje - kazao je.

Dodao je da su cijene pale i da sada kontinuirano rade na istraživanju terena, u prepoznavanju koje bi još vrste bilja mogle napraviti dobre rezultate.

-Trenutno radimo na pet mikrolokacija lavandu, da vidimo kakvi će rezultati biti. Jednostavno, moramo istraživati potencijal koji ovo područje ima, razmišljati o različitim opcijama, te razvijati preradu. To je neki put - poručio je Zelenika.

USAID/Sweden FARMA II projekt pomogao je razvoju ove mreže. Uz njihovu potporu izvršena je nabavka destilerije koja je smještena u Hercegovini čime je unaprijeđen rad i otvorena vrata suradnje, priopćio je USAID.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.