open-navfaktor-logo
search
Nigerijski studenti
Europarlamentarka prozvala Hrvatsku u Briselu: Jesu li komšije prekršile temeljna prava EU-a?
Zanimalo ju je da li Evropska komisija smatra da je, uzimajući u obzir činjenicu da su studenti posjedovali validne vize i da su legalno boravili na teritoriji Hrvatske, deportacija u BiH bila protivna postojećim zakonima u Evropskoj uniji (EU), poput regulativa u vezi s viznim režimom, ali i Poveljeom EU-a o temeljnim pravima
07.01.2020. u 14:20
get url
text
Nigerijski studenti

Holandska europarlamentarka Tineke Strik dostavila je Evropskoj komisiji pismeni upit u vezi s deportacijom nigerijskih studenata iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

Nigerijski studenti Uchenna Abia Alexandro i Kenneth Eboh Chinedu su, podsjećanja radi, u novembru boravili u Hrvatskoj na stonoteniskom turniru u Puli, a uoči povratka ih je u Zagrebu, prema njihovim tvrdnjama, tamošnja policija zarobila i silom prebacila na teritorij BiH, iako su posjedovali uredne vize.

Zastupnicu u Evropskom parlamentu Tineke Strik je zanimalo da li je Evropska komisija zatražila od Vlade Republike Hrvatske informaciju o deportaciji studenata u BiH, te, ukoliko jeste, koja informacija je zatražena.

Strik također podsjeća da je Evropska komisija 22. oktobra saopćila da je Hrvatska poduzela neophodne mjere s ciljem osiguravanja uvjeta za ulazak u Schengen.

- Da li su hrvatske vlasti donijele odluku o deportaciji na temelju pojedinačnog i detaljnog ispitivanja svih uvjeta koji reguliraju upravljanje izlascima, čime bi zadovoljili član 8. Zakona o šengenskim granicama – glasio je upit holandske europarlamentarke.

Zanimalo ju je da li Evropska komisija smatra da je, uzimajući u obzir činjenicu da su studenti posjedovali validne vize i da su legalno boravili na teritoriji Hrvatske, deportacija u BiH bila protivna postojećim zakonima u Evropskoj uniji (EU), poput regulativa u vezis viznim režimom, ali i Poveljom EU-a o temeljnim pravima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.