open-navfaktor-logo
search
EURO 2020
Evropski klasik u polufinalu: Može li Španija zaustaviti Italiju?
Počinje rasplet na Evropskom prvenstvu u fudbalu. Do kraja turnira ostale su još tri utakmice, a večerašnje polufinale između Italije i Španije (21 sat) je pravi klasik.
06.07.2021. u 08:30
get url
text

U borbi za finale snage će odmjeriti dva najveća rivala na završnim turnirima najboljih selekcija Starog kontinenta.

Ove dvije reprezentacije najčešće su se sastajale u historiji evropskih prvenstava, a većinu tih utakmica odigrali su baš u moderno doba.

Bit će ovo ukupno sedmi susret Italije i Španije na evropskim prvenstvima, a bolji omjer ima Italija koja je ostvarila dvije pobjede, uz tri remija i jednu pobjedu Furije.

Zanimljiv je podatak da se Španija i Italija sastaju četvrto evropsko prvenstva zaredom. U četvrtfinalu u Beču, 2008, Španci su bili bolji nakon izvođenja jedanaesteraca. Četiri godine kasnije susrele su se dva puta. U grupnoj fazi bilo je 1:1, a u finalu u Kijevu Španija je razbila Italiju - 4:0.

Ova dva tima sastala su se i prije pet godine na EURO-u u Francuskoj kada su igrali u osmini finala, a Italija je slavila sa 2:0.

Azzurri su i večeras favoriti, prije svega zbog izdanja u dosadašnjem dijelu tutnira. Nakon fenomenalnih igara u grupi, kvalitet su potvrdili i u nokaut fazi, gdje su nakon "blagog mučenja" protiv Austrije bljesnuli u duelu sa Belgijancima i protiv jednog od najvećih favorita turnira slavili sa 2:1. Hendikep će biti neigranje Leonarda Spinazzole, za kojeg je EURO završen (povrijedio Ahilovu tetivu).

S druge strane, Furija se mučila u grupi, tek je u posljednjem kolu proigrala i rezervisala kartu za osminu finala. Plasman u četvrtfinale Španci su osigurali nakon produžetaka protiv Hrvatske, a u polufinale su prošli poslije penala protiv Švicarske.

Na Apeninskom poluotoku vlada optimizam uoči polufinala, no italijanski selektor Roberto Mancini poziva na oprez.

- Bit će to teška utakmica, baš kao i protiv Belgije. Španija je izvanredna u posljednjih nekoliko godina, ima mnogo mladih igrača i izvrsnog trenera. Italija još nije u finalu. Neće biti lako, trebamo pružiti sjajnu predstavu, Španija je vrhunska ekipa, u polufinalu smo, pa neće biti lako - kazao je Mancini.

Španci imaju jasan plan kako doći do pobjede.

- Ključ će biti posjed lopte. Mi smo lideri u posjedu lopte, ali oni su također ekipa koja može držati loptu. To će biti prava bitka. Italijani se znaju prilagoditi i igrati bez lopte. Naš je cilj jasan, želimo loptu. Želimo igrati s loptom i radije imamo posjed, a ako je nemamo, prilagodit ćemo se - istakao je španski strateg Luis Enrique.

Dodao je kako njegova ekipa, iako nema previše iskustva, neće podleći atmosferi.

- To što nemamo iskustva u ovakvim utakmicama, ne znači da nismo navikli na ovu vrstu igre. Nadam se da ćemo biti na visini zadatka i da možemo pružiti radost našim navijačima - naglasio je Enrique.

Meč na Wembleyju igra se večeras od 21 sat, a glavni sudija je Felix Brych iz Njemačke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.