open-navfaktor-logo
search
Društvene mreže
Facebook svađa: Konaković ponovo optužio SDA, DF i medije, odgovorio mu Zahiragić
Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, kazao je da danima traje "bjesomučna medijska ofanziva medija i pojedinaca bliskih SDA/DF koaliciji", da se "nižu spinovi" kako je "Osmorka" izdala, prodala, trgovala i udovoljila zahtjevima SNSD-a i HDZ-a, te da su SDA i DF unaprijed osudili na propast njihove pokušaje da, kako je ustvrdio, naprave drugačiji ambijent, vrate ljudima nadu, dovedu investitore, ekonomiju stave u prvi plan i mlade ljude zadrže u BiH.
05.01.2023. u 14:37
get url
text

- Dok to rade, još uvijek su oni u koaliciji sa SNSD-om i HDZ-om, zapošljavaju, tenderišu. Dodik je formalno još uvijek njihov partner u vlasti, a za njegove postupke svakodnevno optužuju nas - između ostalog je Konaković napisao na svom Facebook profilu.

- Jutros su opet zasuli temama "HDZ i SNSD se nisu promjenili uprkos porukama predstavnika Osmorke", prije nego smo imali priliku na barem jednom projektu pokazati da to može drugačije. Doveli su zemlju na prva mjesta svih lista korupcije, na prvo mjesto u svijetu po broju ljudi koji odlaze iz zemlje, na predzadnje mjesto po siromaštvu u Evropi, a u tom su se periodu enormno bogatili i riješili egzistenciju bliže i dalje rodbine, napravili državu za pripadnike svojih stranaka. 

Sve to bez diploma ili sa diplomama sa Sokoca i drugih mjesta u kojim se fakultet završava u kućama bez fasada. Napravili su ambijent u kojem se u Goraždu procesuira još jedna grupa branitelja, a nije do sad odgovarao nijedan počinilac zločina nad stanovnicima Goražda. Sve to zbog njihovog kukavičluka, stranačkog interesa iznad društvenog i trgovine institucijama kojim su se dugo bavili - ustvrdio je Konaković.

Naveo je i da "sutra da iz pozovemo u koaliciju, dotrčali bi, a na naslovnicama njihovih medija ja bih opet bio hadžija, a ne adžija - dodao je između ostalog Konaković u podužem statusu.

Ubrzo mu je, također putem Facebooka, odgovorio Haris Zahiragić, zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo.

- Oglasio se, konačno, Konaković. Probudio se iz zimskog sna. Nije naravno komentarisao državnu imovinu, a ni najavljenu Paradu za neustavni 9. januar u, de facto, Sarajevu... Pogađate na šta i na koga je napao? Naravno, napao je opet SDA i DF, standardno. Napao je i medije, to je, također, postalo uobičajno. Napao je i sve one građane koji nemaju nikakve veze sa SDA ili DF, ali koji vide i komentarišu šta se dešava - napisao je između ostalog Zahiragić.

Na opasku Konakovića da SDA i DF nisu pokazale nijedan dokaz vezano za trgovanje i udovoljavanje zahtjevima SNSD-a i HDZ-a, Zahiragić je odgovorio da to nije istina i da su svaki put kada su kritikovali rekli o čemu se konkretno radi.

- Evo, samo radi podsjećanja, nekoliko stvari koji mi naumpadaju na prvu: 

U Neumu ste podržali loše prijedloge za izmjene Izbornog zakona - koje je kasnije Schmidt nametnuo; Suštinski ste prešutjeli i prihvatili aparthejd i etničke podjele koje je Schmidt zacementirao u zamjenu za podršku međunarodne zajednice vašem petokolonaškom projektu i požurili ste da formirate vlast; Odlučili ste zaobići kud i kamo umjereniju opoziciju iz entiteta Rs prilikom formiranja državne vlasti, iako imaju kapacitet; Prije SDA birate HDZ na nivou FBiH (iako imamo čak veći kapacitet od njih); Prije SDA birate SNSD na državnom nivou (iako imamo veći kapacitet); Spremi ste dati Dodikovom SNSD-u jedno od tri bošnjačka mjesta u Vijeću Ministara, a kako bi Forto - ostali, mogao biti ministar. Zašto ne tražite 4 ministarstva? Znate li šta znači da Dodiku date ministra Bošnjaka u Vijeću Ministara? Znate li da on ne priznaje bošnjačku naciju i negira bosanski jezik?; Dali ste Dodiku veoma važno Ministarstvo sigurnosti, a uzeli mnogo manje važno Ministarstvo puteva i komunikacija; Nikšić je potpuno banalizovao i relativizirao neustavni zakon o otimanju državne imovine nepametnom i opasnom izjavom o "njivama"; Glasali ste za Čavaru i tako ga nagradili za 4 godine blokiranja vlasti u FBiH zbog čega je završio na crnoj listi; Ohrabrili ste Dodika sa pričom da se "smirio" da organizuje velikosrpsku paradu neustavnog dana entiteta Rs 9. januara u Lukavici (Sarajevu)!; Dali ste Dodiku 4. delegata u Domu naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine; Pokušavate dati Čoviću 4. delegata; U Sporazumu ste naveli europske integracije, a izbacili ste atlantske (NATO); U Sporazum ste stavili samo presudu Ljubić, iako je istu Schmidt implementirao nametnutim izmjenama Izbornog zakona i Ustava FBiH, a izostavili ste presudu Komšić, a presude ESLJP potpuno gurnuli u 2. plan; U Sporazum ste stavili reformu Javnog servisa, a kadrovi HDZ-a nam kažu da to znači 3. kanal; Dodik je pred sastanak sa vama kao čvrst uslov postavio državnu imovinu, Buk Bijelu, aerodrom u Trebinju i gasovod, a nakon sastanka ste izašli grleći se, sa osmijesima na licu i "ohrabrujućim" porukama.

Kakav se zaključak sam nameće? Ne smeta vam kada vas Dodik naziva muslimanskom, a Čović bošnjačkom reprezentacijom, iako ste, nominalno, građanske stranke... Danas vas Čović poziva na mudrost i prijeti riječima: "Budemo li dovoljno mudri, misleći sad na naše partnere iz Osmorke, SDA neće uspjeti koliko god bila još dobro organizovana i željela narušiti te odnose, a prvo ozbiljnije upravo je izborno zakonodavstvo..." Ovo je samo mali dio toga šta ste uradili, a niste još ni formirali vlast - naveo je Zahiragić, te poručio da se ponižavaju radi komadića vlasti, što je njihov izbor, ali da neće dopustiti da ponižavaju sve.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.