open-navfaktor-logo
search
Ima važnijih tema
Faktor saznaje: Predsjedništvo BiH sutra neće razmatrati pitanje ambasade u Izraelu i priznanje Kosova
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine sutra neće održati vanredne sjednice koje su tražili članovi Predsjedništva Željko Komšić i Milorad Dodik. 
08.09.2020. u 17:30
get url
text

Mediji su ranije danas objavili da je Dodik zatražio održavanje vanredne sjednica sa tačkom dnevnog reda o premještanju Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem, dok je Komšić zatražio da se održi vanredna sjednica na čijem dnevnom redu bi bio Prijedlog odluke o priznanju Republike Kosovo. Dodik je tražio da se sjednica održi u 11 sati, a u Komšićevom zahtjevu se traži zasjedanje samo 15 minuta ranije. 

Kako Faktor saznaje u Predsjedništvu BiH, sutra neće biti održana niti jedna sjednica. Državni vrh bi prijedloge Dodika i Komšića mogao eventualno imati na dnevnom redu tek nakon sjednice na kojoj bi se ramatrala neka od unutarnjih gorućih pitanja. 

Naime, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je ranije uputio zahtjev da se održi sjednica na kojoj bi bile četiri važna pitanja: Izvještaj Vijeća ministara BiH po pitanju pandemije koronavirusa u našoj zemlji, gdje bi se Predsjedništvu predočilo detaljno stanje, izvještaj Vijeća ministara BiH u vezi s pitanjem migranata i zaštite državne granice, izvještaj Vijeća ministara u vezi s realizacijom 14 ključnih preporuka iz Mišljenja Evropske komisije te izvještaj Vijeća ministara o realizaciji usvojenog Programa reformi. 

Kako saznajemo, Dodik se do danas nije izjasnio o održavanju sjednice na kojoj bi se razmatrali ovi izvještaji Vijeća ministara BiH. Sjednica na kojoj bi se našle ove četiri tačke dnevnog reda mogla bi biti održana sredinom septembra. 

Dodik, član Predsjedništva sa američke "crne liste", još jučer je na sjednici Narodne skupštine RS-a najavio da će predložiti preseljenje bh. diplomatskog predstavništva iz Tel Aviva u Jerusalem, jer je to "američki interes". Nakon takvog prijedloga u medijima se očitovao i Komšić. 

- Dodik bi da bude protiv NATO-a, da se se protivi zajedničkoj borbi BiH i SAD-a protiv terorizma, da odbija američke posmatrače na izborima, pa nema čoveka u Bosni i Hercegovini koji je više protiv američkih interesa. Na ovaj način želi da prikrije svoj sukob sa američkom administracijom, i o ovakvim populističkim predlozima nema priče - izjavio je Komšić.

VEZANI TEKST - Džaferović: Dodikova inicijativa je populistička i neće uopće biti tema na sjednici Predsjedništva BiH

Džaferović se, također, oglasio jučer ocjenom da je inicijativa Milorada Dodika da Bosna i Hercegovina premjesti sjedište svoje ambasade u Izraelu politikantska i populistička, s ciljem da se nakon sporazuma Srbije i Kosova i naša zemlja na bilo koji način poveže s tim procesom.

- Ukoliko Dodik zaista želi da sa SAD-om, kao jednim od strateških partnera BiH, popravlja odnose i poštuje njihove interese, onda prije svega treba da bezrezervno poštuje Dejtonski sporazum, a ne da svako malo prijeti teritorijalnom integritetu BiH, zbog čega se našao i na crnoj listi SAD-a - istaknuo je Džaferović uz opasku da bi Dodik prvenstveno trebao prestati s opstrukcijama rada bh. institucija.

Predsjedništvo BiH za sutra ima planirane sasvim druge aktivnosti, prvenstveno susret sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara Matthewom Palmerom.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.