open-navfaktor-logo
search
Lokalitet Lipa
Fazlić: Zbog koronavirusa ćemo možda sutra izmjestiti migrante u novi centar
Izmještanje migranata sa ulica Bihaća, napuštenih zgrada i drugih objekata u novi prihvatni centar na lokaciji Lipa, u istoimenom selu između Bosanskog Petrovca i Bihaća, trebalo bi početi ove sedmice, potvrdio je za Faktor gradonačelnih Bihaća Šuhret Fazlić.
13.04.2020. u 12:54
get url
text

- Izmještanje migranata na lokalitet Lipa trebalo bi da bude ove sedmice, a možda čak da krene i sutra. Nije sve spremno, ali postoje određeni kapaciteti. Sve se još priprema i radi, ali mi se zbog koronavirusa trudimo se što prije krenemo s tim – kazao je Fazlić.

Prema njegovim riječima, u ovaj prihvatni centar bit će smješteni svi oni migranti koji se ne nalaze u prihvatnim centrima.

Kako nam je kazao gradonačelnik Bihaća, prema nekim procjenama, u novi prihvatni centar trebalo bi biti smješteno oko 1.500 migranata.

- Mi nemamo tačne podatke o tome koliko bi migranata tu moglo boraviti, o tome vodi evidenciju IOM, ali prema nekim našim procjenama, to je otprilike taj broj – istakao je.

Grad Bihać, kako nam je objasnio Fazlić, preuzeo je obavezu da pripremi parcelu za uspostavljanje prihvatnog centra.

- Naš zadatak je da saniramo i sredimo pristupni put, napravimo zaštitnu ogradu, osiguramo pitku vodu i prečistač za fekalije, dezinfekcija i deratizacija terena, te pripremimo teren za postavljanje šatora. Grad i Vlada Unsko-sanskog kantona su za to osigurali sredstva – kazao je.

Obaveza Kantona je izmještanje migranata sa ilegalnih lokacija i zdravstvena zaštita nakon što ovaj centar bude spreman za njihov prihvat.

Donator, odnosno Delegacija EU-a u BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH dogovorili su da će privremenim prihvatnim centrom na lokalitetu Lipa upravljati IOM i DRC.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.