open-navfaktor-logo
search
Uništen laptop
Federalni inspektor fizički napadnut tokom kontrole na području Neuma
U toku obavljanja inspekcijskog nadzora nad teretnim vozilom u mjestu Materiz, na ulazu u općinu Neum, suvozač je jutros fizički nasrnuo na federalnog inspektora za cestovni promet, uništio službeni laptop, te oštetio dio službenog vozila Federalne uprave za inspekcijske poslove, nakon čega se, s vozačem zatečenim u prekršaju, vozilom udaljio s mjesta događaja.
23.07.2021. u 14:16
get url
text

Inspektor je o ovom događaju odmah obavijestio nadležnu policijsku upravu, čiji su pripadnici nakon kratkog vremena došli na mjesto događaja, sustigli i priveli napadače, te poduzeli daljnje radnje iz svoje nadležnosti, o čemu su upoznali i nadležno tužilaštvo, saopćila je Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP).

FUZIP najoštrije osuđuje najnoviji napad na federalne inspektore i pokušaje da se izuzetno drskim i nasilnim ponašanjem spriječi provođenje zakona u toku obavljanja redovnih inspekcijskih poslova, a prijetnjama i napadima na ovlaštena službena lica izuzme iz zakona i prekršajne odgovornosti.

Podsjećaju da je napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti krivično djelo i očekuju daljnje postupanje nadležnih policijskih i pravosudnih organa u smislu provođenja istrage i pokretanja krivičnog postupka protiv napadača.

Zahvaljuju pripadnicima PU Neum na brzoj intervenciji i reakciji na ovaj nemili događaj koji, srećom, nije završio i težim epilogom po zdravlje i život napadnutog inspektora.

Federalna uprava za inspekcijske poslove ostaje opredijeljena da svojim postupanjem u službi jačanja pravne discipline i razvoja kulture poštivanja pravnih propisa bezrezervno doprinosi uspostavi visokog stepena pravne sigurnosti i unapređenju vladavine prava, za kolektivnu dobrobit svih građana i pravnih subjekata u FBiH, navodi se u saopćenju iz FUZIP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.