Inspektor je o ovom događaju odmah obavijestio nadležnu policijsku upravu, čiji su pripadnici nakon kratkog vremena došli na mjesto događaja, sustigli i priveli napadače, te poduzeli daljnje radnje iz svoje nadležnosti, o čemu su upoznali i nadležno tužilaštvo, saopćila je Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP).

FUZIP najoštrije osuđuje najnoviji napad na federalne inspektore i pokušaje da se izuzetno drskim i nasilnim ponašanjem spriječi provođenje zakona u toku obavljanja redovnih inspekcijskih poslova, a prijetnjama i napadima na ovlaštena službena lica izuzme iz zakona i prekršajne odgovornosti.

Podsjećaju da je napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti krivično djelo i očekuju daljnje postupanje nadležnih policijskih i pravosudnih organa u smislu provođenja istrage i pokretanja krivičnog postupka protiv napadača.

Zahvaljuju pripadnicima PU Neum na brzoj intervenciji i reakciji na ovaj nemili događaj koji, srećom, nije završio i težim epilogom po zdravlje i život napadnutog inspektora.

Federalna uprava za inspekcijske poslove ostaje opredijeljena da svojim postupanjem u službi jačanja pravne discipline i razvoja kulture poštivanja pravnih propisa bezrezervno doprinosi uspostavi visokog stepena pravne sigurnosti i unapređenju vladavine prava, za kolektivnu dobrobit svih građana i pravnih subjekata u FBiH, navodi se u saopćenju iz FUZIP-a.