open-navfaktor-logo
search
Proveli 5.959 nadzora
Federalni ispektori u martu izrekli kazne u visini od skoro pola miliona KM
U toku marta 2021. godine, prema trenutno dostupnim informacijama, inspekcijski organi u FBiH izvršili su ukupno 5.959 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih je kod 313 subjekata nadzora uočeno grubo kršenje mjera, što podrazumijeva izdavanje 313 prekršajnih naloga u iznosu od 441.646 KM.
09.04.2021. u 12:23
get url
text

Inspektori su također izrekli 1.107 rješenja o otklanjanju nedostataka subjektima nadzora kod kojih su ustanovljena manja odstupanja od propisanih mjera.

- Posebno izdvajamo i pozdravljamo napore i aktivnosti Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, koja je u martu izvršila 2.571 inspekcijski nadzor, te izdala 198 prekršajnih naloga i 688 rješenja o otklanjanju nedostataka. Ovo je do sad najveći broj izvršenih nadzora u toku jednog mjeseca, koji je rezultat maksimalno intenziviranih inspekcijskih aktivnosti i djelovanja inspekcijskih organa u pogoršanim epidemiološkim uslovima, a shodno naredbama nadležnih kriznih štabova. Do kršenja mjera najčešće dolazi u ugostiteljskim objektima, trgovinama, tržnim centrima, ali i privrednim društvima s većim brojem zaposlenih, odnosno na mjestima okupljanja većeg broja ljudi općenito - saopćeno je iz federalne uprave za inspekcijske poslove.

U saopćenju se dodaje da Federalna uprava za inspekcijske poslove ostaje na dispoziciji kantonalnim inspekcijskim organima za pružanje pomoći u organizaciji i vršenju nadzora nad poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera.

Iz FUZIP-a napominju da su kazne za prekršaje propisane Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, i to u rasponu od 3.000 - 10.000 KM za privredna društva, druga pravna lica i zdravstvene ustanove; za odgovorna lica u pravnim licima od 500 KM do 2.000 KM; za nosioce privatne prakse i obrtnike od 2.000 KM do 8.000KM; za fizička lica od 100 KM do 2.000 KM, s tim da prenošenje zarazne bolesti predstavlja i krivično djelo u smislu KZFBiH.

Apelujemo na građane i privredne subjekte da se pridržavaju propisanih mjera, te osiguraju pretpostavke za poštivanje svih preporuka, kako za dobrobit ličnog zdravlja, tako i za kolektivnu sigurnost i normalizaciju prilika u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Podsjećaju da naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva predstavljaju okvir i minimum nužnih mjera i preporuka za područje cijele Federacije Bosne i Hercegovine, a kantonalnim vladama i kriznim štabovima ostavljena je mogućnost uvođenja restriktivnijih mjera u odnosu na one koje donosi Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva. Shodno tome, neki kantoni su, usljed pogoršanja higijensko-epidemiološke situacije, pristupili uvođenju restriktivnijih mjera i represivnijem djelovanju nadležnih kantonalnih organa u smislu kontrole njihovog provođenja. Pored stalnog angažmana inspektora na terenu, postoji efektivna i operativna veza između inspekcijskih i policijskih organa na terenu, nastala povodom zajedničkih obaveza iz važećih naredbi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.