open-navfaktor-logo
search
Wimbledon
Federer na megdan Đokoviću, srušio rekord njegovog trenera
Legendarni Roger Federer plasirao se 12. put u karijeri u finale Wimbledona, turnira kojeg je osvajao čak osam puta, nakon što je u polufinalu s 3:1 savladao Rafaela Nadala
12.07.2019. u 20:43
get url
text

Legendarni Roger Federer plasirao se 12. put u karijeri u finale Wimbledona, turnira kojeg je osvajao čak osam puta, nakon što je u polufinalu s 3:1 savladao Rafaela Nadala.

Prvi set teniskog klasika između Rafaela Nadala i Rogera Federa na kraju ovoga meča ispostavit će se kao najneizvjesniji, jer jer odlučen tek poslije tie-break u kojem je bolji bio Švicarac s 7:3, pa je poslije 53 minute igre poveo s 1:0.

U prvom setu dva velika imena svjetskog tenisa suvereno su držala svoj servis, što nije bio slučaj u drugom setu u kojem je Španac naprosto razbio Švicarca i s dva break stigao do pobjede rezultatom 6:1 za izjednačenje na 1:1. u setovima.

Treći set je ponudio uzbudljiv i zanimljiv tenis, onakav kakav mogu ponuditi samo oni najbolji u historiji ovoga sporta. Prva od ukupno šest break prilika u trećem setu bila je odlučujuća, jer je njoj Federer jedini put u ovom setu oduzeo servis svom protivniku i velikom rivalu, što je bilo dovoljno da slavi sa 6:3 i povede s 2:1 u drugom polufinalnom susretu ovogodišnjeg All England Cluba.

Nakon što su bili sigurni u prvim gemovima na svoj servis u četvrtom setu, osmerostruki osvajač jedinog Grand Slama koji se igra na travi uspio je iskoristiti drugu break-loptu i u trećoj igri četvrtog seta oduzeti servis svom protivniku.

Upravo taj detalj bio je ključan, a stečenu prednost popularni Fedex je znao sačuvati do kraja, pa će se u 12. finalu, u još jednom teniskom klasiku, protiv Novaka Đokovića boriti za naslov na Wimbledonu, do kojeg je stigao pobjedom 6:4 u posljednjem setu, i to tek nakon treće meč lopte i spašene break lopte. Meč je trajao tri sata i pet minuta.

Zanimljivo da je Federer danas srušio rekord po broju aseva na Wimbledonu ikada. Da bude još interesantnije švicarski teniser je srušio rekord Gorana Ivaniševića, Đokovićevog trenera, koji je u karijeri na All England Clubu odservirao 1397.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.