Američki državni sekretar imenovao je zamjenika pomoćnika američkog sekretara Matthewa Palmera za svog specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan.

U ovoj ulozi, Palmer će, navodi State Department, voditi napore SAD-a za jačanje američkog diplomatskog angažmana u cilju mira, stabilnosti i prosperiteta u regionu i fokusirati se na integraciju zemalja Zapadnog Balkana u zapadne institucije.

- Kao specijalni predstavnik, Palmer će otputovati u Sloveniju 1. septembra kako bi prisustvovao Strateškom forumu Bled. Također će predstavljati SAD na sastanku direktora kvinte Balkana u Briselu i prisustvovati sastancima u Beču i Podgorici, od 4. do 10. septembra – navodi State Department.

Osim što će obnašati dužnost specijalnog predstavnika američkog državngo sekretara, Palmer će nastaviti obavljati funkciju zamjenika pomoćnika sekretara u Birou za evropska i euroazijska pitanja.

Istovremeno magazin Foreign Policy donosi tekst pod nazivom "SAD se planira vratiti na Balkan sa novim predstavnikom".

Tekst je objavljen tik uoči zvanične potvrde nove Palmerove funkcije, a kao prioritet njegovog rada ističu ponovno započinjanje dijaloga između Srbije i Kosova s ciljem "okončanja dugotrajnog spora na jugoistoku Evrope".

- Za neke stručnjake, Palmerovo imenovanje predstavlja dobrodošao razvoj događaja u regiji koju često previđaju glavni američki kreatori politike, barem nakon intezivnih napora da se okončaju krvavi sukobi '90-ih piše Foreign Policy.

Podsjećaju da Rusija i Kina šire svoj utjecaj na Balkanu te konstatiraju da bi rješavanje dugogodišnjih sporova u regiji pomoglo zemljama da se približe EU i zapadnim institucijama.

- Imenovanje novog specijalnog predstavnika za Balkan jasno ukazuje na to da se Sjedinjene Države formalno mnogo više uključuju u ovo pitanje - rekao je Daniel Vajdich, ekspert za vanjsku politiku koji prati region i koji je radio na evropskim pitanjima u Odboru za vanjske odnose Senata i u republikanskim predsjedničkim kampanjama.

- Po mom mišljenju, to povećava mogućnost da ćemo pronaći neko rješenje prije kraja Trumpove administracije – dodaje on.

Foreign Policy podsjeća na neuspjehe EU-a u rješavanju otvorenih pitanja između Kosova i Srbije te ističu oklijevanje Brisela da razgovaraju o širenju EU-a.

Podsjećaju također da su američke diplomate odigrale važnu ulogu "iza scene" pomažući Grčkoj i Sjevernoj Makedoniji da postignu historijski sporazum oko imena, što je otvorilo vrata Sjevernoj Makedoniji za članstvo u NATO-u.

Međutim, snažniji angažman SAD-a mogao bi značiti i povratak promjena granica na Balkanu za pregovarački sto. Savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton je, podsjećanja radi, prošle godine otvoreno podržao mogućnost razmjene teritorija između Kosova i Srbije.

- Kritičari tvrde da bi bilo kakav ugovor o razmjeni teritorija mogao spriječiti daljnju nestabilnost. Evropske zemlje, uključujući Njemačku, tvrde da bi takav dogovor mogao dovesti druge u regiji da zahtijevaju prekrajanje vlastitih granica, ponovno otvaranje teritorijalnih sporova koji su dijelom potakli smrtonosne sukobe '90-ih – piše Foreign Policy.