open-navfaktor-logo
search
Čekajući intervenciju
Formiranje vlasti u FBiH kroz prizmu poteza SBiH i NES-a: Jedino što je sigurno je nesigurnost
Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) trenutno može računati na Narod i pravdu (NiP), Socijaldemokratsku partiju (SDP), Našu stranku (NS), Pokret demokratske akcije (PDA) i BH Incijativu - Kasumović Fuad, kada je u pitanju formiranje vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine. Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Narodni evropski savez (NES) obznanili su da predstavljaju poseban blok nasuprot "Trojke", što je dodatno usložnilo i onako kompliciran proces formiranja vlasti, nad kojim već neko vrijeme visi neki oblik intervencije visokog predstavnika Christiana Schmidta.
27.04.2023. u 07:24
get url
text

Jedino što je sigurno u procesu formiranja vlasti u FBiH je nesigurnost, potvrđuje to i očiti razdor unutar nekadašnje "Osmorke", u kojem niko ne nagovještava nikakvu alternativu, dok naglašavaju očita neslaganja.

Kao svojevrsna paradigma kompliciranosti odnosa može poslužiti analiza političkih poteza SBiH, odnosno saradnje ili relacija koje su uspostavili od nivoa kantona, Brčko distrikta, pa do nivoa FBiH i države.

VEZANI TEKST - NES i SBiH neće podržati vladu, optužili "Trojku": Za njih je prihvatljivo svako rješenje koje bi značilo da će zasjesti u fotelje

Naime, SBiH je zajedno s NES-om te Strankom demokratske akcije (SDA) i Demokratskom frontom (DF) formirala vlast u Unsko-sanskom kantonu. S druge strane, dva zastupnika SBiH u Tuzlanskom kantonu našla su se na udaru vrha stranke, zato što su potpisali sporazum s DF-om te podržali vladu koju predvodi SDA, što je rezultairalo da kompletan Gradski savjet SBiH Živinice i još neki članovi iz TK napuste ovu stranku. Dakle, unutar SBiH, ono što je bilo dozvoljeno u USK, nije bilo dozvoljeno u TK.

U Brčkom su, pak, došli do pozicije gradonačelnika, tako što su zajedno sa SDP-om, NiP-om i SBB-om zatražili smjenu gradonačelnika Eseda Kadrića iz SDA, a na tu poziciju doveli svog Zijada Nišića.

Međutim, saradnja istih stranaka na nivou FBiH ušla je u novu fazu neslaganja, a prema saopćenju SBiH i NES-a, tri glavna razloga su što HDZ nikada nije potpisao ekonomski program, što je SDP predložio Vojina Mijatovića za potpredsjednika Vlade FBiH i što "Trojka" insistira na kratkoročnom rješenju koje bi došlo iz OHR-a.

I dok iz SBiH opetovano u svojim saopćenjima tvrde da su protiv kratkoročnih rješenje OHR-a, ipak 6. aprila u Zastupničkom domu FBiH nisu podržali Deklaraciju koju je predložila SDA, a kojom Zastupnički dom poziva visokog predstavnika da odustane od nametanja odluke kojom bi bio prekršen Ustav FBiH. Istovremeno su predložili i svoj zaključak u kojem se od Ustavne komisije traži da inicira izmjenu Ustava FBiH, odnosno da se kao trajno rješenje uvede odredba po kojoj su za izbor Vlade FBiH dovoljna dva potpisa, predsjednika i jednog od potpredsjednika većeg bh. entiteta.

VEZANI TEKST - Šta će biti sa prijedlogom Vlade FBiH koji su potpisali Bradara i Stojanović?

- Ne pristajemo na kratkoročna rješenja OHR-a, smetaju nam određena kadrovska rješenja, ne slažemo se sa njima i smatramo da vlade na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini trebaju biti programski orijentirane, pogotovo sa fokusom na određene projekte. Ukoliko nemamo te tri stvari ispunjene, onda je teško argumentovati u korist ulaska u određene koalicione odnose - rekao je jučer za Faktor Admir Čavalić, predsjednik Kluba zastupnika SBiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Sve podsjeća na situaciju na državnom nivou, kada su SBiH i NES, Dodikovo podrivanje države, kroz donošenje zakona o nepokretnoj imovini, označili kao crvenu liniju i izašli iz priče o državnoj vlasti.

I sada su ogoljene nepremostive razlike, a pored toga što HDZ odbija potpisati bilo kakav konkretan projekat ekonomskih mjera na kojem insistiraju SBiH i NES, izvjesna intervencija visokog predstavnika Christiana Schmidta postavlja pitanje ko će učestvovati u vlasti za čije formiranje miješanje OHR-a otvara put.

Vijeće ministara BiH moglo je biti formirano i bez SBiH i NES-a, a Vlada FBiH ne može. Nova crvena linija koju povlače SBiH i NES mogla bi obesmisliti intervenciju OHR-a, ukoliko se ne nađu ruke koje mogu legitimirati privremenu intervenciju u Ustav FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.