open-navfaktor-logo
search
Zasjedalo Predsjedništvo
Formiranje vlasti u TK: Za Socijaldemokrate prioritet uspostava saradnje sa Strankom za BiH
Sjednica Predsjedništva Socijademokrata Bosne i Hercegovine (SDBiH) održana je jučer, a na njoj je formiran pregovarački tim stranke i odlučeno je da se krene u razgovore sa Strankom za Bosnu i Hercegovovinu (SBiH) o formiranju zajedničkog bloka u Skupštini Tuzlanskog kantona, koji bi brojao četiri zastupnika, saznaje Faktor.
18.10.2022. u 17:35
get url
text

Podsjećamo, kako sada stvari stoje, SDA će u Skupštini TK imati 13 zastupnika, Socijaldemokratska partija osam, DF četiri, Pokret demokratske akcije (PDA) tri, Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine (SDBiH), Stranka za BiH (SBiH) i Narod i pravda (NiP) po dva te Naša stranka (NS) jednog. SDA i DF zajedno imaju 17 zastupnika i načelni dogovor o koaliciji te im treba još najmanje jedan zastupnik za formiranje većine, a njihovi "najprirodniji" partneri su SD i SBiH s kojima su formirali aktuelnu Vladu TK s Irfanom Halilagićem na čelu.

Kako saznajemo, pregovarački tim SD-a čint će predsjednik stranke Enver Bijedić te Edin Delić, Husein Tokić i Nusret Mamić. Predstavnici ove stranke u četvrtak bi se trebali susresti sa predsjednikom SBiH Semirom Efendićem, koji dolazi u Tuzlu, a planiran je razgovor o formiranju zajedničkog bloka u Skupštini TK.

S druge strane, Socijaldemokrataska partija (SDP) sa svojim partnerima od ranije, Pokretom demokratske akcije (PDA), Narodom i pravdom (NiP) i Našom strankom (NS) ima 14 zastupnika, pa im za minimalnu većinu treba saradnja s DF-om ili pak dogovor sa SD-om i SBiH.

Stoga bi proces formiranja vlasti u TK mogli usmjeriti razgovori predstavnika SD-a i SBiH, planirani za četvrtak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.