open-navfaktor-logo
search
Previše donacija
Forto govori jedno, Vranić drugo: Odustaje li Vlada KS od dugo najavljivane nabavke vakcina?
Na današnjoj press konferenciji Kriznog štaba Kantona Sarajevo bilo je govora i o nabavci vakcina koju već mjesecima unazad najavljuju iz Vlade Kantona Sarajevo.
05.07.2021. u 15:38
get url
text

VEZANI TEKST - Forto obznanio: Ništa od pola miliona vakcina, Vlada KS kreće u nove pregovore sa Rusima o nabavci Sputnik V

Ministar zdravstva KS Haris Vranić naglasio je da je nabavka vakcina od strane Vlade KS trenutno "na čekanju", s obzirom na to da možda neće biti potrebna direktna nabavka jer bi donirane doze mogle biti dovoljne da se postigne adekvatan stepen imunizacije.

- Mađarska nam je isporučila 200.000 vakcina, Danska će regionu isporučiti dva miliona, pa je Amerika najavila pola miliona Pfizera. Sada se postavlja pitanje da li mi stvarno treba da ulazimo u proces nabavke vakcina i da od Zavoda zdravstvenog osiguranja potrošimo ta namijenjena sredstva od dva miliona KM za nabavku vakcina - pojašnjava Vranić.

Premijer KS je nedavno kazao da Vlada FBiH ne želi potpisati ugovor o nabavci vakcina, te je naglasio kako Vlada KS ipak neće odustati od procesa nabavke.

 - Kanton je sve uradio, dogovorio nabavku vakcina, sve samostalno završio i uključio Federaciju BiH, da bi i ona mogla kupiti 300.000. Kada je trebalo potpisati ugovor o isporuci, došlo je do promjene stava Vlade FBiH, koja ne pristaje na to i kreće u nabavku pola miliona kineskih vakcina - kazao je danas ministar zdravstva KS Haris Vranić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.