open-navfaktor-logo
search
Granični prijelazi
FUZIP: Federalni sanitarni inspektori izrekli 32.059 rješenja o izolaciji
Federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima do 5. maja izdali su 32.059 rješenja o stavljanju putnika/osoba pod zdravstveni nadzor/ograničeno kretanje/izolaciju na period od 14 dana, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.
06.05.2020. u 17:15
get url
text
Sanitarni inspektor

Za kategorije osoba iz nove Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite koja se primjenjuje od 24. aprila, federalni sanitarni inspektori su tokom jučerašnjeg dana na graničnim prijelazima izdali 614 rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor, odnosno ograničenju kretanja van mjesta boravka, i to 382 rješenja o izolaciji, te 177 rješenja za vozače, 12 rješenja za pogranične i 43 za prekogranične radnike.

Nadzorima i mjerama federalnih inspektora su, prema do sad dostupnim podacima, od početka primjene mjera obuhvaćene ukupno 3.593 osobe - državljana BiH s prebivalištem u Republici Srpskoj  koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza  na području Federacije BiH, te su podaci - spiskovi s imenima, prezimenima i adresama osoba blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje, odnosno kontrolu provođenja mjera izolacije/karantina. Isto vrijedi i za 359 osoba – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta.

Inspektorat Republike Srpske je dostavio podatke o 62 osobe kojima su sanitarni inspektori RS-a tokom jučerašnjeg dana izdali rješenje o kućnom karantinu, te podatke o rješenjima za 374 vozača koji imaju prebivalište u FBiH. Inspektorat Brčko Distrikta je dostavio podatke za jednu osobu kojoj je jučer izdato rješenja o izolaciji, a koje ima prebivalište na području Federacije BiH.

Danas ističu mjere iz 399 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 26.177 osoba istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove pozivaju sve kojima je omogućen rad da se pridržavaju svih higijenskih i zdravstvenih preporuka Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH, te obavještavaju da će biti vršene pojačane kontrole, saopćeno je iz FUZIP-a.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.