- U nedjelju, 10. maja, razgovarao sam sa advokatom direktora FU Civilne zaštite, a zbog tog razgovora pozvan sam i u Tužilaštvo BiH, gdje sam dao izjavu. Advokat odbrane, jednako kao i tužilaštvo, ima pravo da prikuplja činjenice, a ja nemam razloga da ih krijem. Da ovi sastanci nisu ništa nezakonito potvrdila je i činjenica da Sud BiH nije uputio zamjerku ni na jedan od njih. Osim što nisu bili nezakoniti, nijedan sastanak nije bio ni tajni. Na pitanje zašto sam išao u kancelariju advokata Kolića, postavlja se kontrapitanje – gdje drugo da se sastanak održi, ako ne u advokatskoj kancelariji koja je službeni prostor - navodi Ganibegović.  

Što se tiče interesa istražnih organa za dokumentaciju, prirodno je, dodaje, da se prikupi sva moguća dokumentacija i službe u Vladi FBiH su reagovale profesionalno, te ustupile Tužilaštvu tehničke uređaje i svu potrebnu dokumentaciju, koja doduše u ovom slučaju nije opsežna jer Vlada ne vrši proces javnih nabavki.

- Vlada je od početka pandemije primila jako puno ponuda za raznu medicinsku opremu, testove, pa i ponude za respiratore. Sve smo ih, bez izuzetka, proslijedili Zavodu za javno zdravstvo kao relevantnoj zdravstvenoj instituciji na razmatranje i dalje postupanje. Ne vidim ove istražne radnje kao politički pritisak na Vladu, već kao proceduralnu stvar. Neka institucije rade svoj posao. Nakon svega što se dešavalo proteklih dana, ja lično, a vjerujem i svi građani ove zemlje želimo da se istraga što prije okonča. U interesu javnosti i građana nije da ovo bude samo medijska priča, već da pravosudni organi utvrde sve činjenice i postupe u skladu sa njima - navodi Ganibegović.

Faktor je prošle sedmice tražio Ganibegovićevu izjavu u vezi sa sastankom sa Kolićem, ali iako nam je obećano da ćemo dobiti odgovor na postavljena pitanja, on nikada nije stigao. 

U međuvremenu Klub zastupnika SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo zatražio je smjenu Ganibegovića sa pozicije člana Odbora za sigurnost u Skupštini KS.