open-navfaktor-logo
search
Mnogo dilema
Gdje će igrati Zmajevi i u kojem sastavu ako UEFA ne otkaže baraž za EURO 2020?
Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine zatražio je od UEFA-e da odgodi utakmicu baraža za Evropsko prvenstvo protiv Sjeverne Irske, koja je na rasporedu 26. marta na Bilinom polju.
13.03.2020. u 11:16
get url
text

Razlog je pandemija koronavirusa, zbog čega je evropski i svjetski sport paralizovan.

I dok se čeka odgovor iz Nyona, mnogo je dilema šta će biti ako se čelnici evropskog fudbala ogluše na zahtjev iz Sarajeva.

VEZANI TEKST - Iz FSBiH potvrđeno: Prekinuta Premijer liga Bosne i Hercegovine u fudbalu!

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva jučer je nalažio kantonalnim kriznim štabovima da obustave održavanja kulturnih i sportskih događaja, u trajanju od najmanje 15 dana, a odmah nakon toga FSBiH je do daljnjeg otkazao odigravanje utakmica Premijer lige BiH.

Shodno ovoj preporuci jasno je da FSBiH u Zenici, ali ni u bilo kojem drugom gradu u Federaciji, ne bi mogao organizovati utakmicu baraža. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u utorak je donijelo odluku da neće dozvoliti javna okupljanja do 30. marta ove godine, a da se sportska takmičenja mogu održavati bez prisustva gledalaca.

No, problem je što nijedan stadion u RS-u ne ispunjava UEFA-ine kriterije za igranje utakmica na ovom nivou, pa bi se u tom slučaju poseglo za drugim rješenjem, odnosno Zmajevi bi bili domaćini u nekoj drugoj zemlji, gdje zbog koronavirusa nisu prekinuta fudbalska takmičenja (ovog vikenda trebale bi se igrati utakmice u Turskoj, Rusiji, Srbiji...).

Druga dilema je u kakvom sastavu bi nastupili izabranici selektora Duška Bajevića.

VEZANI TEKST - Fudbalski savez BiH zatražio od UEFA-e odgađanje baraža za EURO 2020!

Evidentno je da stručni štab Zmajeva ne bi mogao računati na Miralema Pjanića, prvotimca Juventusa. Nakon što je njegov saigrač Daniele Rugani pozitivno testiran na koronavirus, klub iz Torina potvrdio je da je 121 osoba u klubu u samoizolaciji, uključujući igrače, direktore i ostale uposlenike.

Također, pitanje je da li bi se na okupljanju mogla pojaviti još trojica naših reprezentativaca koji nastupaju u Italiji (Edin Džeko, Asmir Begović i Ervin Zukanović)...

Odgovore na mnoga pitanja saznat ćemo u utorak (17. mart) kada je UEFA zakazala sastanak (videokonferencija) sa svim svojim članicama, na kojem će biti odlučeno o narednim koracima, a prije svega i o mogućoj odgodi baraža, ali i Evropskog prvenstva (spekuliše se da bi se EURO mogao prolongirati za 2021. godinu).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.