open-navfaktor-logo
search
Sve bilo besplatno, a plaćali
Gerontološki centar Sarajevo: Nezakonito se bavili primarnom zdravstvenom zaštitom i nabavkom lijekova
Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo potpisala je Ugovor o pružanju zdravstvene zaštite u ustanovama socijalne zaštite sa direktoricom Gerontološkog centra Sarajevo Melisom Alibašić Hadžić.
08.06.2020. u 08:02
get url
text
Melisa Alibašić Hadžić
Melisa Alibašić Hadžić

U razgovoru sa v.d. generalnog direktora ustanove Muhamedom Ahmićem direktorica Alibašić Hadžić je iskazala potrebe korisnika Gerontološkog centra za određenim vrstama zdravstvenih usluga koje su upravo definirane ugovorom sa JU Dom zdravlja KS, te su određeni načini i dinamika pružanja tih usluga, saopćeno je iz Press službe JUDZKS.

Fuad Cuplov, saradnik za kvalitet Gerontološkog centra, pojasnio je za Faktor, da se primarna zdravstvena zaštita pruža korisnicima ove ustanove u domovima zadravlja sa kojim je potpisan ovaj ugovor sa tačno određenim obavezama.

- Zakon propisuje da se sa Domom zdravlja mora potpisati ugovor, jer do sada iz nekog neobjašnjivog razloga takv ugovor nije nikada potpisan. U ugovoru je tačno određeno šta je obaveza Doma zdravlja, a to je da nepokretne pacijente ljekari iz Doma zdravlja liječe u Gerontološkom centru i dolaze u naš centar najmanje tri puta sedmično. U slučaju da je potrbna Hitna pomoć, oni dolaze na na naš poziv. Onda naše medicinsko osoblje daje propisanu terapiju. Štićenici koji su pokretni kao i svi ostali građani zakazuju termine za pregled i odlaze u Dom zdravlja. Kada dobiju određenu terapiju mi vodimo računa da je pravilno i koriste. Mi našim štićenicima dižemo i lijekove tako da oni imaju punu zaštitu – pojašnjava Cuplov.

Ovo je socijalna ustanova i štićenici su se liječili u gerentološkom centru što je nezakonito, jer nisu registrovani kao zdravstvena ustanova u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

- Potpisivanjem ovog ugovora naša ambulanta koja ima jednog ljekara i medicinske sestre bavi se zdravstvenom njegom i reahibilitacijom, a ne primarnom zadravstvenom zaštitom. Ljekar koji radi kod nas nema pravo po zakonu propisivati recepte. U našoj ambulanti imamo sve potrebne uvjete za liječenje naših štićenika. Imamo i neophodne lijekove za sprečavanje visoke temperature, protiv bolova i druge lijekove za pružanje prve pomoći našim štićenicima. I to nećemo više morati plaćati jer će nam to omogućiti dom zdravlja - kaže Cuplov.

On dodaje da nakon potpisivanja spomenutog ugovora Gerontološki centar neće više kupovati lijekove i sanitetski materijal kako se do sada radilo desecima godina unazad.

- Našim korisnicima je Gerontološki centar mjesto stanovanja i oni su zdravstveno osigurane osobe. Dakle, oni imaju pravo na besplatnu zdrastvenu zaštitu i na sve lijekove koji se nalaze na Esencijalnoj listi KS. Bivše uprava su nabavljaea lijekove i sanitetski materijal i tako su duplirali troškove. U posljednje četiri godine na to su potrošili nezakonito 210 hiljada maraka. Bukvalno su se bavili djelatnošću koja nije u nadležnosti Gerontološkog centra. Ako bi provjerili papire u desetak godina unazad to bi bio milionski iznos nezakonito utrošenih sredstava – veli Cuplov

Naš sagovrnik ističe da je u Gerontološkom centru 350 korisnika, više od 200 je nepokretnih osoba. Ugovor se potpisuje sa državnim ili privatnim ustanova u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, jednostavno da se zna ko je odgovoran ako se nešto desi.

- U 2020. godini nakon potpisivanja ugovora sa Domom zdravlja KS mi ćemo uštediti najmanje 50 hiljada maraka, jer nećemo kupovati lijekove, sanitetski materijal i ostalo što se godinama činilo, jer naši štićenici imaju pravo da besplatno dobiju lijekove. Uz to sada se osoblje može baviti  zdravstvenom njegom i reahibilitacijom, što je bilo zapostavljeno pošto su većinu vremena utrošili na primarnu zdravstvenu zaštitu, što im nije bio posao – zaključuje Cuplov.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.