Istraga potvrdila

GIKIL nastavio sa onečišćenjem okoliša

Objavljeno: 16.11.2018. u 09:59

Istražni tim Kantonalnog tužilaštva TK, MUP-a TK i stručnih lica i agencija koje rade po nalogu Tužilaštva, obavio je jučer uviđaj radi novih saznanja da se u krugu Global Ispat koksne industrije Lukavac ( GIKIL) nastavilo sa onečišćenjem okoliša,  te su  ove informacije  potvrđene

Amonijačna voda se  i dalje  taloži i rasipa po samom kombinatu

Iako je  navodno smanjeno oticanje u Spreču, amonijačna voda se  i dalje  taloži i rasipa po samom kombinatu. Stanje  je i dalje izrazito loše. Jučer je obavljeno  i novo uzorkovanje vode.

U napuštene  kanale i podrumske prostorije ugašenih koksnih baterija, koje zazuzimaju značajan dio površine kompleksa,  i dalje se taloži značajna količina amonijačne vode, a i dalje se  dio te vode ispušta u Spreču.

Istražni tim je utvrdio da se situacija sa zagađivanjem okoliša u GIKIL-u i dalje usložnjava, jer pojavljuju se i novi uzroci onečišćenja okoliša.

Tužilaštvo, u okviru istrage koja je ranije otvorena, nastavlja sa dokumentovanjem svih relevantnih informacija u ovom predmetu.

 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije