open-navfaktor-logo
search
Sjednica
Glavni odbor NES-a: Ustavnim promjenama eliminirati svaki oblik diskriminacije
Glavni odbor Narodnog evropskog saveza BiH (NES) danas je na sjednici u Sarajevu zaključio je da je ustavnim promjenama u BiH neophodno eliminirati svaki oblik diskriminacije.
19.03.2022. u 17:20
get url
text

Naglašeno je da se izmjene Ustava Bosne i Hercegovine kao i izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine moraju temeljiti na principima suštinskog i cjelovitog provođenja svih presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Glavni odbor NES-a BiH smatra da aktuelnom ustavnom reformom Bosna i Hercegovina mora izvršiti svoju preuzetu obavezu iz Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije te zabraniti i ukinuti rasnu diskriminaciju u svim njenim oblicima i garantirati pravo svakome na jednakost pred zakonom bez obzira na rasu, boju ili nacionalno ili etničko porijeklo, naročito u pogledu uživanja političkih prava, prije svega prava učešća na izborima, prava glasa i kandidature prema sistemu općeg i jednakog prava glasa.

Također, smatraju da ustavna i izborna reforma mora biti provedena u skladu s Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, jer je ona i sastavni dio Ustava, a što je utvrđeno članom 2/2 Ustava Bosne i Hercegovine, gdje se daje prednost nad svim ostalim zakonima.

U kontekstu geopolitičke situacije u Evropi Glavni odbor Narodnog evropskog saveza BiH osudio je agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu, međunarodno priznatu i nezavisnu državu.

Svjesni opasnosti i posljedica koje rat u Ukrajini može izazvati i u Bosni i Hercegovini, iz NES-a su pozdravili pojačano prisustvo EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, kao preventivnu akciju radi očuvanja stabilnosti i mira.

Pozvali su sve političke faktore u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od retorike i bilo kakvog djelovanja koje bi moglo ugroziti mir i stabilnost.

S obzirom na novonastalu globalnu sigurnosnu situaciju i geopolitičke odnose zbog agresije Rusije na Ukrajinu, pozivali su sve političke aktere u Bosni i Hercegovini da učine sve moguće napore kako bi u najkraćim rokovima ispunili uvjete za kandidatski status i ubrzali integracijske procese Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO.

Glavni odbor NES BiH smatra da samo punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO-u ispunjava garancije za stabilno okruženje i trajni mir na zapadnom Balkanu, a što jesu i zvanično utvrđena dva strateška prioriteta naše vanjske politike od strane Predsjedništva Bosne i Hercegovine, saopćeno je.

Budući da se, prema svim procjenama, očekuje drastično povećanje cijena hrane u ovoj godini, pozvali su Vladu Federacije Bosne i Hercegovine da pravovremeno reagira, sačini plan i program mjera, te prije svega, zbog proljetne sjetve izdvoji znatno veća finansijska sredstva za subvencioniranje poljoprivredne proizvodnje u ovoj godini.

Osim toga, pozvali su i inspekcijske službe na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini na pojačane kontrole, kako bi se onemogućilo neosnovano povaćenje cijena i bogaćenje pojedinih trgovačkih lanaca preko leđa građana.

S obzirom na veliki rast osnovnih životnih namirnica, NES traži od bosanskohercegovačkih vlasti da kroz socijalne programe pomognu najosjetljivnim kategorijama stanovništva.

Oštro su osudili neusvajanje prijedloga za ukidanje akciza na naftne derivate u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Glavni odbor NES-a je sa zadovoljstvom konstatirao da je prva godina rada i djelovanja bila vrlo uspješana jer je Narodni evropski savez Bosne i Hercegovine postao značaj politički faktor prisutan u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, te su uspostavljene općinske i regionalne organizacije u skoro svim dijelovima zemlje.

Glavni odbor pozvao je sve izabrane i imenovane nosioce funkcija da nastave s radom u svjetlu njihove već prepoznate ideje, na njenom promoviranju i predstavljanju svim zainteresiranim građanima kao mogućnost zajedničkog rada na unapređenju ukupnog privredno-ekonomskog, socijalnog i društvenog ambijenta, a radi poboljšanja svih životnih uslova za sve građanke i građane Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz te stranke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.