open-navfaktor-logo
search
Oproštaj od velikana
Glumci o Jovičiću: Bio nam je više od kolege, prijatelja, brata...
Naša kulturna scena jučer je, nažalost, postala siromašnija za još jednog velikana. Sinoć je u Sarajevu u 66. godini prestalo da kuca srce barda bh. glumišta Dragana Jovičića.
06.11.2020. u 12:00
get url
text

Fenomenalni bh. glumac izgubio je bitku sa koronavirusom i preminuo je u u izolatoriju KCUS-a na Podhrastovima, gdje je bio smješten posljednjih desetak dana.

VEZANI TEKST - Preminuo glumac Dragan Jovičić

- Sa neizmjernom tugom i nevjericom primili smo vijest da je naš Gagi, naš Dragan Jovičić, preminuo. Otišao je Prijatelj, Čovjek, Učitelj, Glumac. Prvak. Ostavio je neizbrisiv i neporeciv trag, kako u svom Kamernom, u kojem je proveo najveći dio svoje glumačke karijere, tako i na scenama svih naših teatara. Ostale su stope velikana u koje više niko neće moći stati. Ostali smo mi, na pustoj sceni, obesmišljeni i neizrecivo shrvani, da mu uputimo posljednji pozdrav. Da ga pozovemo na bis. Da se pozdravimo. Danas je dan žalosti za Kamerni teatar 55. Danas su zavjese spuštene. Detalje o komemoraciji za Dragana Jovičića ćemo naknadno objaviti, kako bismo mogli organizirati i ispoštovati sve mjere i preporuke nadležnih institucija – stoji u objavi na Facebook stranici Kamernog teatra 55.

U predstavi "Ay, Carmela" koja se u Sarajevskom ratnom teatru prikazuje od 1999. godine i jedna je od dugovječnijih na pozornicama Bosne i Hercegovine Jovičić je glumio zajedno sa Selmom Alispahić.

- Još ne mogu da vjerujem. Kada je otišao u bolnicu, svi smo vjerovali da će dobiti i ovu bitku. Pratila sam njegovo zdravstveno stanje iz sata u sat. Očekivali smo iz izolatorija vijest da je bolje i da izlazi iz bolnice. Dragan je meni bio više od kolege, prijatelja, brata. I ne samo meni, nego brojnim glumcima - kroz suze je za Faktor rekla glumica Selma Alispahić.

Izudin Bajrović, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, bio je potresen informacijom o smrti Dragana Jovičića.

- Glumci su ostali bez kolege i učitelja, a publika bez velikog čovjeka i, nažalost, više neće moći uživati u njegovim fenomenalnim izvedbama. Oko svih nas je velika neizvjesnost, ali uvijek se nadamo da ćemo dobiti dobru vijest. Svi smo očekivali lijepe vijesti i da će priča sa Draganom imati sretan kraj, da će nam javiti da je izašao iz bolnice. Nažalost, to se nije desilo. Dragan je jedna od prvih zvijezda bh. glume. Kao mlad glumac kroz serije "Porobdžije" i "Kože" imao je veliki start. Mnogo je dao pozorištu i imao sam sreću i priliku da sa njim radim na više predstava – rekao je za Faktor Izudin Bajrović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.