Glumci Sarajevskog ratnog teatra (SARTR-a) večeras su u Historijskom muzeju BiH počeli obilježavanje 24. godišnjice genocida čitanjem 8.373 imena ubijenih Srebreničana i Srebreničanki.

Osim što su odali počast žrtvama glumci su dali podršku onima koji su preživjeli genocid i koji još uvijek tragaju za svojim najmilijima budući da se traga za još 1.000 ubijenih.

- Umjetnici, između ostalog, imaju zadatak da podsjećaju, govore i šire kulturu sjećanja i da napomenu da se genocid više nikada ne smije ponoviti. Svjedoci smo da se i dalje dešavaju razne agresije i genocidi širom svijeta, ali je naša zadaća da se kao intelektualna umjetnička i kulturna sredina izdignemo iz svih nacionalnih interesa -rekla je za Fenu glumica SARTR-a Maja Salkić.

Večerašnji performans trajat će otprilike tri sata, koji je po sedmi put organizirao Sarajevski ratni teatar.

- Čitanje imena je suština našeg obilježavanja, u okviru kojeg imamo i druge forme izražavanja. Ovo je jedno od najbrojnijih čitanja do sada, tokom kojeg želimo najviše podršku pružiti svim onima koji su preživjeli genocid - kazao je Feni glumac SARTR-a Jasenko Pašić.

U Memorijalnom centru Potočari danas je na 24. godišnjicu genocida u Srebrenici održana komemoracija, klanjana dženaza i obavljen ukop 33 žrtve genocida. Niti za jednu od ovih žrtava nisu pronađeni kompletni ostaci, objavila je Fena.