open-navfaktor-logo
search
Obilježavanje
Godišnjica "Bitke za tenkove": "Žrtvu naših šehida ne smijemo i nećemo zaboraviti"
Polaganjem cvijeća na lokacijama Dejčića, kao i na nekadašnjem treskavičkom ratištu odata je počast rahmetli Zaimu Imamoviću, svim šehidima i poginulim borcima 2. viteške motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine i MUP-a RBiH, kao i pripadnicima policije iz Hadžića, čime je obilježena godišnjica bitke na Dujmovskim brdima, poznatije kao "Bitka za tenkove".
30.10.2021. u 18:46
get url
text

Obilježavanju godišnjice ove izuzetno važne strateško-operativne bitke koja se odigrala na Dujmovskim brdima prvih dana oktobra 1994. godine, prisustvovao je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, koji je ovom prilikom podsjetio prisutne na važnost ovog datuma.

- Prvi korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine te godine je, bez ijednog poginulog borca, uspio vratiti dio izgubljenog teritorija van Sarajeva, te je tada zarobljen i najveći ratni plijen od strane pripadnika naše armije. Mi smo danas ovdje, kako bismo podsjetili mlađe naraštaje o herojstvu naših saboraca, te da zajednički gajimo kulturu sjećanja i ne zaboravimo datume poput ovih današnjih, prisjećajući se istovremeno naših šehida i poginulih boraca koji su položili svoje živote za domovinu. Njihova žrtva ne smije i neće biti zaboravljena - istakao je ministar Osmanović.

Danas je na Dujmovskim brdima održan i čas historije, a prisutnima se obratio i predsjednik udruženja "Druga viteška" Novi Grad Sado Šatrović, te učesnici bitke, koji su govorili o toku ove bitke i njenom velikom značaju.

Istaknuto je kako je tada ispod treskavičkog ratišta na ovaj datum zarobljeno pet tenkova T-55, četiri oklopna transportera, dva topa B-1, sedam kamiona, autobus, četrnaest PAM-ova, oko hiljadu granata, 100.000 metaka raznih kalibara, te sedam "strijela 2M", saopćeno je iz Vlade KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.