open-navfaktor-logo
search
Šizofrene namjere
Govedarica: SNSD ne ruši Bosnu i Hercegovinu nego RS
- Da bi danas neko podržao Dodika i njegov SNSD u suludim i šizofrenim namjerama po pitanju njihovog projekta nezavisnosti RS-a u okvirima Dejtonskog sporazuma, morao bi biti politički diletant, bezosjećajni prevarant ili neko ko smatra da će se takvom politikom spasiti od enormne korupcije i afera koje nastaju kao pečurke poslije kiše.
13.10.2021. u 12:03
get url
text

Srđan Mazalica mi liči da je u ovoj prvoj grupi za razliku od njegovog partijskog šefa – istakao je Vukota Govedarica, član Predsjedništva SDS-a.

- Dodiku i njegovoj partiji, ali i njegovim koalicionim partnerima treba jasno i bez ikakvih predrasuda kazati da ne mogu dobiti podršku za svoju politiku jer je to politika koja RS vodi u nestanak – poručio je Govedarica, saopćio je SDS.

On je kazao da su u SNSD-u spremni prokockati RS kako bi sačuvali sebe i svoju imovinu te da se zato takvoj politici treba odlučno suprostaviti.

- Onaj ko nije u stanju da tako nešto prepozna taj ili je u teškoj zabludi ili svjestan neprijatelj vlastitog naroda radi ličnog interesa. A zašto bi oni koji su do iznemoglosti opljačkali vlastiti narod bili njegovi prijatelji i zašto bi imali sliku o realnoj i odgovornoj politici? – upitao je Govedarica.

Međunarodna intervencija će izazvati vanredno stanje u RS-u

On je kazao da je tačno da je SNSD u prošlosti bio politička organizacija koja je, što direktno što indirektno učestvovala u svim prijenosima nadležnosti sa nivoa RS-a na nivo Bosne i Hercegovine.

- Ali to u ovom momentu je manje bitno. Sada je najbitnije upozoriti Dodika i njegove režimlije da se odgovorna politika prema narodu kreira na bazi posljedica koje proizilaze iz takve politike. Posljedica u ovom slučaju je međunarodna intervencija koja će da izazove vanredno stanje u RS-u. U takvom ambijentu za koji Srbi u Bosni i Hercegovini nemaju saveznika, može se očekivati nova međunarodna konferencija o Bosni i Hercegovini - sugerisao je Govedarica i dodao:

- Ili možda sve ovo Dodik i radi kako bi prizvao međunarodni intervencionizam koji bi od njega napravio političku žrtvu a od RS-a bogalja koji usljed političkog ludila jednog čovjeka, kome klimoglavci sve povlađuju, gubi svoje prerogative državnosti. Ono što predstavlja rješenje za jednu grupaciju koja je svoj ogromni kapital stekla političkim utjecajem, nije rješenje za RS i njenog prosječnog stanovnika koji se bori za svoj ekonomski opstanak – zaključio je Govedarica.

- Sada kada SNSD polako gubi utjecaj nad institucijama za čije prenošenje na nivo BiH su dali svoj glas i kada im se njihovo djelovanje može obiti o glavu i vratiti kao bumerang dosjetili su se da treba da ih vrate u nadležnost RS-a - rekao je Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS-a.

Nonsens u parlamentarnoj demokratiji

On smatra da se tu radi o pokušaju ponovnog uspostavljanja kontrole nad tim istim institucijama, ali sada u okviru RS-a.

Кomentarašući navode iz SNSD da je u pripremi povlačenje ranije datih saglasnosti RS-a na Zakon o odbrani BiH, na Zakon o VSTV-u i na Zakon o PDV-u on je napomenuo da su ljudi iz te stranke glasali za te iste, ali i za druge zakone u zakonodavnim tijelima BiH, kojima su formirane određene institucije, ali i agencije na nivou BiH.

On kaže da bi SNSD želio da kontroliše izbor sudija i tužilaca kako bi se kontrolisali sudski procesi, ali i eventualne istrage o pojedinim zloupotrebama.

- Nadležnost nad sudstvom bi se prenijela na Narodnu skupštinu, gdje vladajuća koalicija predvođena SNSD-om ima potpunu većinu, pa bi samim tim imala i kontrolu nad radom sudstva. Ovo bi bio pravi nonsens u parlamentarnoj demokratiji jer bi zakonodavna vlast kontrolisala sudsku vlast. To praktično znači da bi se kontrolisao izbor sudija i tužilaca kako bi se kontrolisali sudski procesi - ističe Radović.

On navodi da je dokaz tome i jučerašnja prijetnja predsjednika SNSD-a Tužilaštvu i MUP-u RS-a zbog hapšenja i procesuiranja odgovornih za zloupotrebe u nabavkama Instituta za javno zdravstvo u vrijeme pandemije.

Radović kaže da je dalja namjera SNSD-a da se, pod izgovorom vraćanja nadležnosti, eliminišu SIPA i Tužilaštvo BiH, zbog započetih, ali i okončanih istraga o zloupotrebama, korupciji i kriminalu koje vode do visokih funkcionera vladajuće koalicije.

- Jasno je da to nema veze sa reciprocitetom oko osuđenih za ratne zločine, jer za nepunih 16 godina svoje vladavine ova vlast, osim samo verbalno i tobožnjim prijetnjama, nije nastojala da taj problem riješi - podsjetio je Radović.

Strah od fer i poštenih izbora

Кaže da ne treba zaboraviti ni nedavnu izjavu kojom je najavljeno uspostavljanje Izborne komisije na nivou RS-a jer postoji strah od fer i poštenih izbora i transparentnog brojanja glasova. Očigledno je, dodaje Radović, da su Zakon o PDV-u i Zakon o oružanim snagama samo dodati kao dekoracija, jer bi bilo providno i da su samo tražili da se u prvoj fazi uskrati rad SIPA-e i Tužilaštva BiH na teritoriji RS-a.

- Dakle, zamisao nije nikakva odbrana interesa RS-a ili put ka mirnom razdruživanju, već uspostavljanje totalitarnog režima u svim sferama političkog i društvenog života i strah od moguće odgovornosti za počinjeni kriminal i ogromne višemilionske zloupotrebe - kazao je Radović podsjećajući da, iako su brojne afere objavljene, rezultata njihovog procesuiranja gotovo da nije ni bilo.

Radović poručuje da se, za razliku od rukovodstva SNSD-a, SDS i opozicione stranke ponašaju veoma odgovorno, jer žele da ukažu na moguće negativne i katastrofalne posljedice odluka čije donošenje je najavio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

- Te odluke mogu da nanesu nesagledivu štetu po RS koja može dovesti do ekonomskog kolapsa. Bilo kakve sankcije ili izolacija RS-a, a koje su zatražili neki parlamentarci EU-a, bi direktno pogodile naše građane i privrednike, a ne one političare koji su spremni da nas gurnu u provaliju zarad zaštite sebe i svojih ličnih interesa - poručio je Radović, saopćio je SDS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.