open-navfaktor-logo
search
Blokirani 12 mjeseci
Grad Zenica sutra preuzima Autobusku stanicu: Bez posla ostaju 82 radnika "Zenicatransa"
Gradska komisija sutra će u devet sati preuzeti Autobusku stanicu Zenica, a 82 radnika JKP "Zenicatrans-prevoz putnika" u stečaju sutra ili u utorak bit će upućeni na Zavod za zapošljavanje, najavio je stečajni upravnik tog preduzeća Samir Sunulahpašić.
03.01.2021. u 17:24
get url
text

Autobuska stanica, koja je zbog nedostatka goriva i novca za nabavku sredstava za rad blokirana još 31. decembra 2019. godine, najavljuje Sunulahpašić, bit će, po planu Gradske uprave Zenica, iznajmljena, pa će autobusi i putnici iz tog grada ponovo odlaziti sa autobuskih perona.

- Mada to nije moj posao, jer po zemljišnim knjigama stanica nije u vlasništvu preduzeća i samim tim ne ulazi u stečajnu masu, prisustvovao sam sastanku u Gradskoj upravi, koja želi komisijski utvrditi stanje te stanicu predati novom korisniku. Grad je još 2018. godine izuzeo stanicu, a da li je to bilo zakonito ili ne, o tome će odlučivati sud. Gradonačelnik Fuad Kasumović ponovo mi je obećao da će iz gradskog budžeta uplatiti novac za isplatu naknade po osnovu nezaposlenosti, čime će radnici moći ostvariti pravo na naknadu po osnovu nezaposlenosti- kazao je Sunulahpašić.

Ističe kako je, nakon što je Općinski sud u Zenici 21. decembra otvorio stečaj te ga imenovao stečajnim upravnikom, planirao radnike na biro uputiti još 31. decembra prošle godine. Po zakonu o stečajnom postupku radnike na biro mora uputiti u roku od 60 dana.

- Radnicima sam obećao da ćemo platiti te obaveze, kako bi oni, odmah po prijavi na biro, imali pravo ostvarivati naknadu. U zavisnosti od godina staža, radnici će imati pravo na naknadu po osnovu nezaposlenosti primate između tri i 24 mjeseca. Da bi stekli te uslove, potrebno je uplatiti 29.000 KM, što je obećao izmiriti Grad- kaže Sunulahpašić.

Radnici, uz razlučne povjerioce - Poresku upravu Federacije Bosne i Hercegovine te Upravu za indirektno oporezivanje BiH, spadaju u viši isplatni red za namirivanje plaća i doprinosa, unazad tri godine.

- Pravo da se namire imat će svi radnici u zadnje tri godine. Međutim, radnicima su isplaćene neto plaće i doprinosi za 2018., kao i neto plaće za 2019. godinu, ali je ostalo da im se uplate i doprinosi na plaću za pet-šest mjeseci. Za prošlu godinu nisu im plaćene ni plaće ni doprinosi - ističe Sunlahpašić.

Napominje da su računi preduzeća blokirani na iznos oko 5,9 miliona KM, a da on smatra kako će ukupna potraživanja, s kojima će 24. marta ove godine izaći na izvještajno-ispitno ročište na Općinskom sudu Zenica, iznositi oko 10 miliona KM.

Preduzeće, napominje, ima u svom vlasništvu zemljište i objekte u naselju Šljivik te 68 voznih jedinica i tri automobila.

Nada se da će, nakon prodaje imovine iz stečajne mase, biti dovoljno novca da se namire i radnici.

S druge strane, gradonačelnik Kasumović, na službenoj internetskoj stranici Gradske uprave Zenica, ističe kako je uništena imovina Grada te da su pokradeni brojni predmeti.

- Čak imamo informaciju da su i kablovi čupani. S obzirom da se radi o imovini koja je vlasništvo Grada, bit će zatražena nadoknada štete. Gradska uprava će, obzirom da je to njena imovina, a Sindikat je čuvao taj objekat, tražiti nadoknadu štete, kao i izgubljene dobiti. Formirana je komisija od inženjera, pravnika, ekonomista i građevinaca koja će u ponedjeljak, ako treba i uz asistenciju policije, preuzeti Autobusku stanicu i konstatirati stvarno stanje - najavio je Kasumović.

S druge strane, Sindikat tog preduzeća je Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona podnio krivičnu prijavu zbog, po njima, nezakonitog izuzimanja stanice iz vlasništva preduzeća, o čemu se tek očekuje tužilačka odluka.

Poreska uprava FBiH - Kantonalni ured Zenica, također, Grad Zenicu smatra "solidarnim dužnikom" za namirivanje obaveza poreskog duga JKP Zenicatransa, a čiji je Grad i većinski vlasnik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.