open-navfaktor-logo
search
Agresija
Građani Sarajeva: Dešavanja u Gazi su kao ono što se desilo u BiH
Fotografije i snimci razaranja Gaze i ubijene djece ovih dana ponovo su u žiži svjetske javnosti zbog napada izraelskih snaga u kojima je život izgubilo najmanje 212 osoba, a ranjeno 1.400 ljudi. Među poginulim je 61 dijete i 36 žena.
18.05.2021. u 12:19
get url
text

Fotografije i snimci iz Gaze građane Sarajeva vraćaju u '90-te kada je Bosna i Hercegovina bila napadnuta.

- Kaže se da Bog neće promijeniti stanje jednog naroda dok narod sam sebe ne promijeni. Bez obzira na vjeru, rasu i pripadnost ljudski život je, po svim vjerama, dragocjen. Dešavanja u Gazi su ista kao i ono što se desilo u BiH - kazala je Sedina Milavica (59), koja je u vojnoj penziji.

Komentarisala je ubijanje nevinih civila, uključujući žene i djecu.

- To je agresija na čovjeka. Podsjeća me na BiH. Svako ljudsko srce ne može ostati nijemo na stradanje nedužnih ljudi. Neka svako pomisli na svoju porodicu, kako bi njemu bilo da se članovima njegove porodice to desi - istakla je Milavica.

Ona je učestvovala u odbrani BiH '90-ih godina, a kako je kazala, teško joj je gledati fotografije i snimke ubijene djece i žena iz Gaze. Smatra da je različitost vjera veliko bogatstvo i da bi trebali učiti jedni od drugih.

- Što se tiče dešavanja u Gazi, želim reći da suosjećam s njima, podsjeća me na rat koji je bio kod nas. Jako je teško gledati šta se dešava tamo, voljela bih da se to što prije okonča i da se više nikada i nigdje ne desi i ne ponovi - kazala je Merima Brekalović (27), koja je završila Fakultet zdravstvenih studija.

Dragan Mioković, penzionisani sarajevski policajac, kao neko ko je svjedočio agresiji na BiH, smatra "da je ono što se radi narodu Palestine ratni zločin".

- Moje mišljenje je da je stvarni cilj onoga što Izrael radi Palestini da se ti ljudi pokrenu, da pobjegnu s tog prostora - pojasnio je Mioković.

Dotakao se i informacija koje su objavljene u medijima, a da je izraelska vojska eliminisala jednog člana pokreta "Islamski džihad", a da je u izraelskim napadima ubijeno najmanje 212 osoba, uključujući 61 dijete i 36 žena.

- Ako je to reakcija jedne od najsofisticiranije vojske, a izraelska to jeste, onda ja ne znam šta je agresija - dodao je Mioković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.