open-navfaktor-logo
search
Zagađenje
Građani zahtijevaju da znaju: Šta se dešava sa rijekom Sprečom?
Lokalno stanovništvo je nekoliko puta prijavilo zagađenje nakon što je na području Gračanice rijeka Spreča izbacila manje količine uginule ribe
09.10.2019. u 11:01
get url
text

U proteklih par dana došlo je do više incidentnih situacija ispuštanja zagađujućih materija u rijeku Spreču, nizvodno od Lukavca, tvrde iz Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle. 

Lokalno stanovništvo je nekoliko puta prijavilo zagađenje nakon što je na području Gračanice rijeka Spreča izbacila manje količine uginule ribe. Tada su mnogi građani na površini rijeke primjetili pjenu koja mirisom asocira na kiselinu, te su na društvenim mrežama postavili fotografije i videozapise zagađenja.

Centar za ekologiju i energiju je, u sklopu Eko BiH projekta koji finansira Evropska unija i kampanje "Voda za sve!", uputio zahtjev za inspekcijski nadzor Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Tuzlanskog Kantona.

- Tražimo od relevatnih institucija i inspekcije da izađu na teren, uzmu uzorke vode i uginule ribe i preduzmu sve raspoložive mjere i postupke u skladu sa Zakonom i ovlaštenjima, te da javnost obavijeste o rezultatima kontrole - izjavili su predstavnici Centra za ekologiju i energiju.

Poznato je da je zagađenje rijeke Spreče veoma ozbiljan i alarmantan problem. Obzirom na to da rijeka nerijetko poplavi okolne poljoprivredne površine, na ovaj način razne hemikalije dospijevaju na zemljište i postoji opasnost da dospiju u hranidbeni lanac i negativno utječu na ljudsko zdravlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.