open-navfaktor-logo
search
Duge liste
Građanima nije lako: U Domu zdravlja Ilidža na ultrazvuk vrata čeka se dva mjeseca
Doći na red kod specijaliste na pregled u Javnoj ustanovi Dom zdravlja građanima Kantona Sarajevo nije nimalo lako.
17.02.2023. u 08:02
get url
text

Jedno takvo iskustvo ispričala je i E. H. (puno ime i prezime poznato Redakciji) iz Sarajeva.

Naime, nakon što je dobila upitnicu od ljekara za ultrazvuk vrata, E. H. je, kako kaže, prošlog petka otišla u Službu za radiološku i ultrazvučnu dijagnostiku u Domu zdravlja Ilidža kako bi se naručila na pregled.

- Na šalteru sestra je pogledala uputnicu i rekla da dođem 25. aprila. Upitala sam, zašto se toliko čeka. Odgovorila je da nema termina. Na to sam dodala kako je moja mama uposlenica Doma zdravlja te da li može išta prije? Listala je svesku i na kraju mi dala termin za 20. mart - ispričala je E. H.

 

Na pitanje zašto građani KS mjesecima čekaju na specijalističke preglede, iz JU Dom zdravlja KS odgovoraju "kako ljekar procjenjuje stanje pacijenta da li je nešto hitno ili nije".

- Kad je nešto hitno, pregledi se odmah vrše, a kad se radi o kontrolnim pregledima, opet je to procjena ljekara - kad će zakazati pregled. Činjenica je da su potrebe građana KS ogromne za tom vrstom usluge i zbog toga se trpe pritisci. Također je činjenica da se svugdje u svijetu čeka na specijalističke preglede, koji su visokosofisticirani i ljekaru treba više vremena da se posveti pacijentu – kazao je Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.