open-navfaktor-logo
search
Jačanje veza
Gradonačelnik Burse u posjeti Sarajevu: Saradnja dva grada pobratima već 41 godinu
Delegacija turskog pobratimskog grada Burse koju predvodi gradonačelnik Alinur Aktas boravi u posjeti Sarajevu.
17.10.2020. u 13:16
get url
text

Delegacije Sarajeva i Burse su danas u bh. prijestolnici održale službeni sastanak, nakon čega su se gradonačelnici dvaju gradova obratili medijima.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je na početku svog obraćanja poželio dobrodošlicu delgaciji Burse.

- Ovo je samo nastavak jedne dobre saradnje između Grada Burse i Grada Sarajeva. Ovo je nastavak dobre saradnje između Turske i BiH. I, u konačnici, ovo je nastavak dobrih odnosa dvaju naroda - kazao je Skaka.

{$galerijaFotografija}

On je napomenuo da grad Bursa spade u jedan od najstarijih pobratimskih gradova Sarajeva, te da su dva grada već 41 godinu bratski gradovi.

- Grad Bursa je jedan od najvećih donatora kada je u pitanju obnova starih građevina u Sarajevu. Najveće njihovo ulaganje je u Starom Gradu, posebno na predjelu Baščaršije. S druge strane, grad Sarajevo je izgradio repliku Sebilja u Bursi. Imali smo niz aktivnosti kada je u pitanju razmjena kulturnih i pojedinaca i projekata i programa. Dani grada Sarajeva u Bursi i dani grada Burse u Sarajevu trebali su biti organizovani u maju i junu, međutim, to se nije desilo zbog pandemije koronavirusa - istakao je Skaka.

On je poručio da će grad Sarajevo nastaviti s međunarodnim aktivnostima te da će administaracija Sarajeva nastaviti s jačanjem veza s pobratimskim gradovima, s fokusom na gradovima u Turskoj, posebno s gradom Bursa.

Aktas je, nakon sastanka s gradonačelnikom Abdulahom Skakom, u Vijećnici izjavio da je veoma sretan što ima priliku boraviti u Sarajevu.

Napomenuo je da je i prošle godine imao susret s gradonačelnikom Skakom te je dodao da su tokom susreta u februaru potpisani protokoli o budućoj saradnji, na koju je negativno utjecala pandemija. 

- Kada nešto napuni 40 godina mi u Turskoj kažemo 41 put mašallah, naši odnosi su napunili 41 godinu. Kažemo 41 put mašallah i nastavljamo jačati vezu između ova dva grada - rekao je Aktas.

Gradonačelnik Aktas je kazao da je Bursa s oko 3 miliona stanovnika, drugi grad po obimu izvoza u Turskoj.

- Autoindustrija, industrija tekstila i drvna industrija su prioriteti Burse. U tom gradu imamo industrijske gigante koji rade i izvoze. Naša je želja da sastavimo privrednike iz našeg bratskog grada Sarajeva s privrednicima iz Burse i da kroz kulturnu interakciju ojačamo poslovnu infrastrukturu - kazao je Aktas.

On je istakao da je Bursa malo veće izdanje Sarajeva, kako po geografskim osobinama tako i po osobinama ljudi koji žive u tom gradu.

- Imat ćemo neke projekte na polju umjetnosti i profesionalnog usavršavanja. Planiramo organizirati edukacije prije svega za žene na koje ćemo poslati edukatore iz Turske - rekao je Aktas.

On je gradonačelniku Skaki izrazio podršku na predstojećim izborima, dodavši da niko ne treba sumnjati u dostojanstveno obnašanje funkcije koja je povjerena od strane naroda.

Aktas je poručio da se u Turskoj intenzivno radi na razvijanju vakcine protiv COVID-19.

- Nadam se da ćemo u što kraćem roku eliminisati ovo zlo i olakšati putovanja - zaključio je Aktas.   

Aktas će u okviru posjete u pratnji gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake obići Firuz-begov hamam, Crvenu tabiju te mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića na Šehidskom mezarju na Kovačima.
 

Gradonačelnik Burse u posjeti Sarajevu:
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.