open-navfaktor-logo
search
Konkursi u školama
Grupa prosvjetara u TK tvrdi da je diskriminirana u odnosu na borce i djecu šehida, oglasio se i ministar
Ispred Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona danas se okupilo 20-ak prijavljenih na konkurse u školama, koji tvrde da su diskriminirani u odnosu na boračku populaciju, tačnije djecu šehida i poginulih boraca i direktne učesnike rata, to jest bivše pripadnike Armije Republike Bosne i Hercegovine.
27.07.2022. u 18:10
get url
text
Protest pred Ministarstvom obrazovanja TK

Podsjećamo, u Tuzlanskom kantonu u toku je konkurs za posao u školama, a na raspolaganju je 2.100 pozicija. Neposredno pred raspisivanje konkursa izmijenjen je Pravilnik o prijemu nastavnika, stručnih saradnika i drugog osoblja u škole, kojim je spomenutim boračkim kategorijama data dodatna prednost.

Način bodovanja

- Pravilnik o prijemu radnika je diskriminirajući jer se bodovi boračkih kategorija procentualno uvećavaju, a u zakonu stoji da te kategorije prednost ostvaruju pri jednakim uvjetima. Mi nemamo mogućnost da imamo iste uvjete jer se ne bodujemo na isti način. Oni automatski dobijaju uvećanje bodova od 30 posto i idu iznad nas na listama i to traje godinama - kaže Merima Bešić, koja četrnaest i po godina radi u prosvjeti, a od toga oko šest godina na poziciji sekretara u školi.

Merima Bešić

VEZANI TEKST - Najavljen protest: Djeca poginulih boraca i pripadnici Armije RBiH imat će prednost pri zapošljavanju u škole

Ona ističe da okupljeni nemaju ništa protiv boračkih kategorija, ali traže da se poštuje zakon.

- Uz sve to pred aktuelni konkurs imali smo izmjenu Pravilnika po kojoj se boračkim kategorijama dodaje dodatnih 15 bodova na konkursu. Taj pravilnik nije usklađen sa zakonom, a ono što mi tražimo je poštovanje zakona. Mi imamo raznih kategorija koje nemaju prednost, naprimjer djecu logoraša, djecu civilnih žrtava rata, ratnu siročad, šta je s njima, zašto oni nemaju nikakva dodatna prava - zaključila je Bešić.

Profesorica bosanskog jezika i književnosti Mersija Dostović kaže da već 12 godina bezuspješno traži posao u struci.

Mersija Dostović

- Tražimo da se pod hitno stave van snage izmjene Pravilnika donesene nekoliko dana pred raspisivanje konkursa. Iste kategorije imaju 30 posto uvećenje bodova i plus, s novim izmjenama, 15 dodatnih bodova. To je mimo zakona - kaže Mersija Dostović.

Profesorica matematike Azra Jarčević Jahić kaže da je prvi zahtjev ministru u vezi s Pravilnikom upućen u martu ove godine, sa više od 100 potpisa uposlenika u prosvjeti, ali nikada nismo dobili odgovor.

- Drugi put smo se obratili putem advokata i tražili pojašnjenje na osnovu čega je Pravilnik sačinjen na ovaj način, međutim još nemamo odgovor - navodi Jarčević Jahić.

Zbrinjavanje ugroženih kategorija

Ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović kaže da je od 2017. godine na snazi Pravilnik koji definira uvećanje za boračku populaciju, a ove godine su napravljene izmjene po kojima je, između ostalog, djeci poginulih boraca i šehida i demobilisanim borcima dodato dodatnih 15 bodova.

- Mi smo novim Pedagoškim standardima smanjili tehnološki višak u školama i dobili smo 300 novih pozicija. Mi u nastavi imamo 32 djece šehida, a direktnih učesnika rata je sedmero, što znači da se radi oko 40 ljudi. Samo u razrednoj nastavi imamo 100 novih pozicija. Mi želimo da škole raspišu što više pozicija na neodređeno, da bi se zbrinule kolege koji više od 15 godina na određeno, a njih je 150, a među njima su djeca šehida i učesnici rata - pojasnio je Omerović.

On smatra da niko ne bi trebao u konačnici biti oštećen jer je veliki broj novih pozicija u školama.

- Demobilisani borci i djeca poginulih boraca i šehida su dvije kategorije koje su davno trebale biti riješene, pa je krajnje vrijeme da te dvije grupe riješe svoj radno pravni status. Pravilnik se neće staviti van snage, konkurs je raspisan i to trenutno nije moguće - zaključio je Omerović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.