Građanski savez (GS) smatra da usvajanje odluka o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH i utvrđivanju datuma početka rada Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH od strane Vijeće ministara na prijedlog ministara HDZ-a pokazuje, kako navode u saopćenju, da se na "ucjene HDZ-a i njihove kriminalne hobotnice ne smije pristajati, jer je nakon jučer jasno da Čović nema uvjete da ucjenjuje sve nas u BiH, te da svaki put nakon takvog pokušaja može jedino da istakne bijelu zastavu".

-Naime, u prethodnih osam mjeseci Dragan Čović i HDZ pokušali su uskratiti finansiranje federalnih i državnih institucija kako bi ostvarili stranačke interese na štetu države i njenih građana, ali u oba pokušaja izašli su kao gubitnici, te se ispostavilo da je ustvari riječ samo o tigru od papira.

Nadalje, očigledno je da se projekat obnove zločinačke HZHB nasukao na kriminal HDZ kadrova. Sada je prilično izvjesno da će sudbinu Aluminija doživjeti i Elektroprivreda HZHB, što za posljedicu imati dodatno iseljavanje iz Mostara i Hercegovine te demografski krah tog dijela naše zemlje. To je razlog za duboku zabrinutost, a ne nastavak politike ucjena koju vodi Čović, vodeći u političko samoubistvo ne samo HDZ - što mi u GS-u smatramo poželjnim - nego dovodeći u pitanje egzistenciju desetina hiljada ljudi. Mi u GS-u stoga mislimo da će u konačnici Dragana Čovića biti upisano na najcrnjoj stranici Hrvata u BiH, odmah uz bok Mate Bobana, Gojka Šuška i drugih.

Mi u GS-u smatramo da je pristanak na ucjene politički rasturenog Čovića direktno pomaganje da se oživi kriminalna hobotnica kojom on upravlja - zaključuju u GS-u.