Guterres je kazao da su njegove misli sa žrtvama, preživjelima i njihovim porodicama, navodi se u saopćenju njegovog glasnogovornika Stephana Dujarrica. U saopćenju se navodi da šef UN-a "poziva sve one koji imaju moć da se suzdrže od negiranja ozbiljnosti zločina koji su presuđeni i napominje da je odgovornost ključni korak za pomirenje u regionu".

Ova konačna presuda također je odraz posvećenosti globalne zajednice međunarodnom krivičnom pravosuđu i borbi protiv nekažnjavanja.

- To je još jedan važan korak ka pomirenju s prošlošću za izgradnju otpornije, sigurnije i sretnije budućnosti za sve građane i stanovnike Bosne i Hercegovine i regije - navodi se u saopćenju.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava, Michelle Bachelet, zajedno sa specijalnom savjetnicom generalnog sekretara za prevenciju genocida, Alice Wairimu Nderitu, pozdravila je presudu.

- Presuda Mehanizma naglašava odlučnost međunarodnog pravosudnog sistema da osigura odgovornost bez obzira na to koliko dugo trajalo, u Mladićevom slučaju gotovo tri decenije nakon što je počinio užasne zločine - rekla je Bachelet.

Nderitu je dodala da odluka suda "pruža historijsku sigurnost i konačnost" žrtvama i preživjelima.

- Takođe šalje izuzetno važnu poruku čitavom zapadnom Balkanu, gdje vidimo da poricanje genocida i veličanje osuđenih zločinava kao što je Mladić, ne samo da traje, već se i povećava - rekla je.