open-navfaktor-logo
search
Unutarstranački odnosi
Gutić traži sjednicu, Skopljak spreman da razgovara: Skupštine KO SDA u TK do daljnjeg neće biti
Iako je to prošle sedmice tražilo više od polovine članova Skupštine Kantonalnog odbora (KO) Stranske demokratske akcije (SDA) Tuzlanskog kantona, ovo stranačko tijelo do daljnjeg neće zasjedati. Ovakvu odluku donio je Kolegij SDA u Centrali stranke.
01.11.2021. u 17:47
get url
text
Fahrudin Skopljak i Bego Gutić

- Kolegij je sredinom prošle sedmice odlučio da se zaustavljaju sve aktivnosti u vezi sa zasjedanjem Skupštine KO SDA TK, a formirana je i Radnja grupa, koja će obaviti razgovore unutar Kantonalnog obrora - kaže za Faktor predsjednik SDA u TK Fahrudin Skopljak.

Prema njegovim riječima radnu grupu čine generalni sekretar SDA Halid Genjac i potpredsjednik stranke Mirsad Zaimović.

- Lično sam spreman da učinim sve da se prevaziđu razlike koje trenutno postoje unutar Kantonalnog odbora i da se sačuva jedinstvo SDA u Tuzlanskom kantonu. Razgovarat ću sa svima - rekao je Skopljak.

Sjednicu Skupštine KO SDA TK tražilo je više od polovine članova ovog stranačkog tijela, kao i sva četiri SDA-ova načelnika u TK.

- Za sazivanje sjednice Skupštine KO SDA potrebna je jedna trećina članova, a skupljeno je 50 potpisa, od ukupno 92 člana. Dakle, više od polovine. Ono što želimo je da predsjednik podnese izvještaj o radu jer Skupština nije zasjedala još od februara prošle godine, kada smo imali izbore za predsjednika - kaže načelnik Banovića i predsjednik Općinskog odbora SDA u tom gradu Bego Gutić.

Gutić kaže da se u međuvremenu mnogo toga desilo, a prema njegovim riječima posebno su značajni poraz na Lokalnim izborima i gubitak Vlade TK.

- Imamo loš odnos prema veoma važnoj grupaciji birača iz Podrinja, što je izazvalo turbulencije u Gradskom vijeću u Tuzli. Imali smo vanredne izbore unutar stranke u Srebreniku i Gradačcu mimo propisa, sve su to razlozi da se razgovara - navodi Gutić.

On za sebe kaže da nema ambicija da se kandidira za poziciju predsjednika KO SDA, a navodi da članovi Skupštine trebaju reći jesu li potrebne neke promjene.

- Treba nam revizija svih organa, da unaprijedimo rad i da se što bolje spremimo za naredne izbore. Ja sam lično lišen svake ambicije kada je u pitanju pozicija predsjednika, jedini cilj je jak i zdrav KO SDA na narednim Općim izborima - zaključio je Gutić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.