open-navfaktor-logo
search
U posjeti
Halilagić: Aerodrom zatekli u stanju koje ilustruje nedomaćinski odnos
Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona (TK), koju je predvodio premijer Irfan Halilagić, posjetila je danas Međunarodni aerodrom Tuzla (MAT).
21.04.2022. u 16:45
get url
text
Halilagić, Halilčević i Šakić

- Imajući u vidu strateški značaj MAT-a, Vlada TK će podržati poslovanje i razvojne planove ovog javnog preduzeća. Ipak, danas moramo istaknuti i da smo Aerodrom zatekli u stanju koje ilustruje nedomaćinski odnos prema ovom projektu, krucijalnom za razvoj TK - kazao je tokom današnje posjete Međunarodnom aerodromu Tuzla premijer TK Irfan Halilagić.

Tokom današnjeg sastanka mogle su se čuti i riječi razumijevanja s obzirom na uslove pandemije i činjenicu da se dijelom i zbog takvih uslova, mogao očekivati pad u poslovanju. Ali to ni u kojem smislu ne može biti opravdanje za inertnost prethodnih uprava, rečeno je danas.

Ono što ohrabruje jeste iskazana spremnost da Vlada TK intervenira i pomogne stabilizaciju poslovanja Aerodroma. S tim u vezi izmjenama i dopunama kantonalnog budžeta za 2022. godinu planirano je povećanje sredstava planiranih za podršku rada MAT-u.

- Imajući u vidu sve navedeno, ali i značaj kojeg Aerodrom ima za razvoj i društvene tokove Tuzlanskog kantona, Vlada je rebalansom budžeta predvidjela za milion KM više sredstava za MAT. To je pokazatelj našeg opredjeljenja i volje, a od sadašnje Uprave očekujemo da trudom, energičnošću, zalaganjem i odgovornim odnosom opravdaju ukazano povjerenje - zaključio je danas premijer Halilagić.

Osim izazova s kojim se Aerodrom susreće u radu, danas je razgovarano i o razvojnim projektima

- Već u prvih mjesec dana mi smo analizirali stanje u Aerodromu. Evidentni se problemi mogu vidjeti i iz njihovog bilansa, pa smo kroz rebalans predvidjeli dodatna sredstva kao pomoć za normalno funkcionisanje tokom 2022. godine. A ono što smo dalje uvidjeli jesu neophodnosti razvoja, to jest izgradnje trećeg gatea, kvalitetnijeg uređenja parkinga, završetak izgradnje atrija. U saradnji sa Vladom Federacije BiH smo dogovorili i na pragu smo da riješimo i te probleme - kazao je resorni ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mustafa Šakić.

On je dodao da postoji i izazov rješavanje šume koja izrasta i koja zaklanja prilazna svjetla pisti MAT-a.

- Taj problem je u fazi rješavanja i tu je aktivno učešće uzelo i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK - zaključio je ministar Šakić.

Tuzlanska zračna luka već bilježi određene pozitivne pomake i rast broja putnika u odnosu na period pandemije. Uz Wizz Air i proširenje postojeće saradnje i drugi avioprijevoznici izrazili su želju za uspostavu saradnje i otvaranje novih zračnih linija koje će bolje povezati TK.

Vršioc dužnosti direktora MAT-a Dževad Halilčević izrazio je zahvalnost premijeru Halilagiću i ministru Šakiću za današnju posjetu te pažnju koju su mu posvetili u proteklom periodu stvarajući pretpostavke za dalji razvoj.

- Ovo je prva posjeta kantonalnog premijera u protekle tri godine ovom javnom preduzeću i to je već značajan pokazatelj. To nam mnogo znači jer prognoze govore da predstojeće ljeto treba da donese povećanje broja putnika i letova, a time i povoljnije utječe na rad i poslovanje Aerodroma. U tom smislu, zahvalni smo Vladi na danas iskazanoj podršci, kako u pogledu sanacije poslovanja, tako i realizacije razvojnih projekata, koji bi ovu zračnu luku mogli podići i na jedan znatno viši nivo - kazao je na kraju današnjeg sastanka direktor Halilčević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.