open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Hamdija Abdić: Tužilaštvo ima dosta nedovršenog posla u BiH, zahtjev Hrvatskoj nepotreban
Zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine, na čijem je čelu Gordana Tadić, da Hrvatska preuzme procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske (HV), osumnjičene za ratne zločine tokom akcije "Bljesak", nije potez koji je Tužilaštvo trebalo povući, smatra Hamdija Abdić, federalni zastupnik i pukovnik Armije RBiH, komandant proslavljene 502. Viteške brigade Petog korpusa. 
09.08.2021. u 15:48
get url
text

- Smatram da mi je dužnost i obaveza kao jedan od ratnih komandanata Armije Republike Bosne i Hercegovine da se oglasim i očitujem povodom inicijative Tužilaštva BiH, a koja se odnosi na procesuiranje 14 hrvatski generala.

Ne znam koji je povod za ovakvu akciju Tužilaštva BiH, međutim, mislim da je ona nepotrebna, da je štetna za BiH te da će negativno utjecati na odnose između BiH i prijateljske Hrvatske.

VEZANI TEKST - "Bavite se zločinima u BiH": Tadić zahtjevom Hrvatskoj zamajava javnost i pribavlja poene zbog svojih problema

Mislim da ovakvo postupanje Tužilaštva, pogotovo u sadašnjim okolnostima kad je politička situacija u zemlji ovakva, koja je dovedena do usijanja nikako nije trebalo.

Postavlja se pitanje kome i kojim snagama ovakvo postupanje odgovara i za čiji račun je ovo urađeno.

Smatram da ovakvo postupanje Tužilaštva najmanje ide u prilog BiH.

Tužilaštvo BiH ima dosta nedovršenog posla u BiH u kojoj se slobodno kreće stotine zločinaca koji nisu procesuirani.

Istraživanje i procesuiranje eventualni ratni zločina koji su se desili na teritoriji Republike Hrvatske po mom, a vjerujem i mišljenju svakog normalnog čovjeka, isključivo je nadležno pravosuđe Hrvatske - napisao je Abdić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.