open-navfaktor-logo
search
Humanost
Hamzalija i Willem idejni tvorci Doma za majke Srebrenice: Jedan posto pomoći više je od 100 posto suosjećanja
Dugogodišnji prijatelji Hamzalija Okanović, direktor MFS Emmaus i direktor fondacije Proplan Willem Pronk ujedinili su se u ljubavi prema humanitarnom radu i majkama Srebrenice te tako pokrenuli projekt "Dom za majke Srebrenice".
27.10.2022. u 14:51
get url
text

Ostvarili su tako poznanstvo koje pravi velike promjene.

- Devetnaest godina živim sama u ovoj kući, tuđoj. Ovo je kuća Alije Salkića. On je u Švicarskoj a meni je dao da živim ovdje. Jedino ova djeca iz Emmausa što mi dođu. Što pitaju treba li mi što, treba li nešto da mi donesu. Emmausu sam neizmjerno zahvalna - kazala je Mejra Đogaz, korisnica projekta "Ljubav za majke Srebrenice".

To je samo jedna od četrdesetak priča majki iz Srebrenice koje su ponukale Okanovića da se upusti u veliki projekat izgradnje jednog modernog Centra upravo za njih. Obećanje dato srebreničkoj heroini rahmetli Hatidži Mehmedović da će se sagraditi Centar u Srebrenici bilo je u tom trenutku veliko, možda i teško ostvarivo.

U pomoć je pritekao i Pronk sa svojom fondacijom iz Holandije.

U roku od nepune četiri godine MFS-Emmaus je na čelu s Okanovićem i sa saradnicima/donatorima, prije svih upravo zahvaljujući P

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.