Zahtjev za smjenu ministra Arnauta, kao i imenovanje novog ministra Salkovića, na adresu premijera Vlade BPK Goražde, ranije je dostavio zastupnik A-SDA u Skupštini BPK Goražde Hajdar Drljo, spočitavajući Arnautu između ostalog lošu saradnju s privrednim subjektima uz tvrdnje da je Arnaut opstruirao nabavku i stavljanje u funkciju vage za mjerenje međuosovinskog opterećenja teretnih vozila na cestama BPK Goražde.

Zastupnici opozicije danas su uprkos tome tražili da se na sjednici, kako su kazali, obrazlože stvarni razlozi smjene Arnauta.

- Insistiram da premijerka kantona za govornicom saopći stvarne razloge smjene ministra privrede. Vi ste ti koji smjenjujete, ja sam tražio vaše obrazloženje da li je to sukob u koaliciji, nerad, kriminal, svađa u koaliciji, dilanje - kazao je je zastupnik SDP-a u Skupštini BPK Goražde Suad Došlo.

Na to je reagovala premijerka BPK Goražde Aida Obuća, navodeći između ostalog da za tako teške riječi treba imati i dokaze.

- Teške riječi izgovarate, kriminal, dilanje. Molim vas da za ovom govornicom kada se spominje Vlada BPK Goražde ne koristite te riječi ako nemate dokaz za to. S Arnautom je bilo i neslaganja i slaganja u radu, došlo je do mimoilaženja u radu, iz tih razloga sam predložila ovu odluku - kazala je Obuća.

Zastupnicima se obratio i sada već bivši ministar privrede Mensad Arnaut tvrdeći da nikada nije opstruirao nabavku i rad vage za mjerenje međuosovinskog opterećenja, što mu se stavlja na teret.

- Želim da podsjetim građane da je nabavka vage bila incirana od određenih zastupnika, kada sam došao na ovu poziciju šest je puta raspisivan poziv za nabavku i uvijek je došlo do opstrukcije, i da su tenderi poništavani. Više puta su zastupnici na sjednicama potencirali da se uspostavi vaga, od osmog puta smo je uspjeli osigurati, nikada nisam opstruirao rad vage - kazao je između ostalog Arnaut.

Za njegovo razrješenje glasalo je 15 zastupnika, jedan je bio protiv, dok je sedam bilo suzdržanih. Za imenovanje novog ministra privrede Harisa Salkovića glasalo je 16 zastupnika, dok je osam bilo suzdržano, a Salković je potom položio i svečanu zakletvu, zahvalivši predlagaču i zastupnicima koji su mu dali povjerenje.

Naglasio je da želi biti ministar svih građana, a ne pojedinca ili grupe te da će učiniti sve da to povjerenje i opravda.  

- Misija ministarstva u narednom periodu će biti obnavljanje i uspostavljanje saradnje na svim novoima, počevši od privrednika kod kojih smo možda izgubili povjerenje, unapređenje saradnje sa svim korisnicima koji mogu doprinijeti daljnjem razvoju našeg kantona i povećanju zaposlenosti kroz privredu, poljoprivredu, turizam ili bilo koju drugu djelatnost. Svjestan sam kompleksnosti i obimnosti ministarstva za privrede i da je kratak period na koji sam imenovan, ali ću dati svoj maksimum da kroz budžet za iduću godinu napravimo da bude razvojni, a ne socijalni kao što je u većini slučajeva to do sada bio – poručio je između ostalog Salković.

Na dnevnom redu današnje sjednice su između ostalog Prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima BPK i Zakona o izmjeni Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije, a oba će biti razmatrana po skraćenom postupku.

Poslanici će se izjasniti i o nacrtima budžeta BPK Goražde i zaona o izvršenju budžeta BPK za 2022. godinu.